akva park trebinje (2).jpg

Živa je, širom Republike Srpske, danas skakala i do 40 stepeni. Sa tropskom vrućinom borio se kako je ko znao - ko je morao napolje držao se hlada gdje god je mogao a bez vode se nije kretalo. Ko je imao tu sreću da je danas mogao da izdvoji vrijeme za odlazak na rijeke ili bazene najbolje je prošao.

"Tropski dan, pa evo došli smo na bazene u Dvorove, rashlađujemo se. Bazen, tuševi, hlad, prirodan hlad i tu smo danas i tu smo danas da se malo rashladimo što bi rekli. Najbolje rashlađenje je ovdje na bazenima. Skoro svaki dan smo ovdje, pogotovo kada je kao danas baš baš toplo. I djeci je najprijatnije, baš su lijepi uslovi za rashlađenje i uživanje koliko se može", kažu Bijeljinci.

Nekima pomaže i to da, koliko god je vruće, na vrućinu ne misle. 

"Ništa, ne mislim na to i lijepo mi je. Na vrućinu nikad ne smiješ misliti kad ti je vruće. Pa tečnost samo, sokovi, limun i voda. Šta ću drugo", dodaju oni.

Snalazi se kako ko može. Iako ima i onih koji u ovim vrućinama uživaju, većini baš i ne prijaju ovako visoke temprature. Na jugu je posebno, kako kažu, pakleno. 

"Na sve ljute jade, evo izdržava se. Juče je možda za mene bio jedan od najtežih dana, bio sam na selu, 38 stepeni je temperatura, mislim da je i danas tolika. Ama mrtav čovjek već. Je li puno vruće? Mrtav čovjek", ističu Trebinjci.

Na sjeveru ništa posebno bolje. Tek možda stepen ili dva hladnije, ako se 38 može tako nazvati.

 

Ko je očekivao da će s noći biti nešto bolje, prevario se. Očekuje nas tropska noć i sparna, kažu meteorolozi. Sutra bi moglo da se malo odahne. 

"Ovaj mali prodor svježeg vazduha će promijeniti malo strukturu vazduha sutra, tako da ćemo imati ugodnije temperature. Za drugi dan vikenda ponovo zagrijavanje atmosfere i ponovo temperature iznas 30, ali ne toliko ekstremne kao što imamo danas i kao što smo imali prethodnih dana", izjavio je Igor Kovač, RHMZ RS.

Dosta tekućine, izbjegavanje izlaska u najtoplijem dijelu dana a ako se već mora, zaštitna krema, neki šešir ili kačket, obavezno voda. Nikako teška i masna hrana. Meteoalarmi su upaljeni za područje cijele Republike Srpske. Sve to nepovoljno utiče na meteoropate.

Usljed pogoršane biometeorološke situacije, hronični bolesnici mogu osjetiti uobičajene tegobe, ali termički uslovi danas su povoljni. Reumatski bolovi i neraspoloženje, česte su meteoropatske reakcije danas, a učesnicima u saobraćaju svakako se i dalje savjetuje povećana pažnja.