kosarka.jpg

Devet bh. košarkaških klubova poslalo je zahtjev Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine da se čim prije saopšti datum, raspored i sastav Prvenstva BiH za košarkaše.

Pismo su potpisali KK Mladost, KK Leotar, KK Bratunac, KK Čapljina, KK Bosna Royal, KK Promo, KK Kakanj, KK Zrinjski i KK Borac.

"Još jednom vam se obraćamo sa zahtjevom da ne urušavate Premijer ligu BiH nego da radite svoj posao jer je stanje u kakvom držite klubove nenormalno. Ako vam to nešto znači, moramo vas podsjetiti da ne postoji liga u Evropi, a vjerovatno ni u svijetu da klubovi koji čine tu ligu mole Savez da odredi sastav i sistem takmičenja te ga javno objavi makar 60 dana prije nego li ona treba početi", stoji u pismu klubova.

Istakli su da klubovi uz nadljudske napore u doba kada se cijeli svijet suočava sa krizom sastavljaju rostere za igranje prvenstva, a da ne znaju ni koliko ekipa učestvuje u ligi, ni kada liga počinje.

"Svako ko je radio u sportu zna kakvi su to problemi, izuzev ljudi iz KS BiH koji izgleda to ne znaju. Ponovićemo još jednom, košarka u BiH je talac 'manjine klubova' koji ne žele igrati bh. ligu već drugi rang takmičenja privatne lige, a u javnosti se predstavljaju kao veliki zagovornici zajedničke lige. Klubovi potpisnici ovog dopisa ostavljaju organima KS BiH pet dana roka od dana objave, u skladu s voljom ogromne većine klubova kao i javnosti BiH, da objavi datum početka lige, kao i raspored takmičenja", poručili su te za kraj dodali:

"U protivnom, ako KS BiH i dalje bude ignorisao volju ogromne većine klubova, naši klubovi će krenuti putem samoorganizovanja, a na KS BiH je odgovornost za nastale posljedice po košarku u BiH."