Bil gejts.jpg

Većina testova na virus korona su kompletno smeće - poručio je osnivač kompanije Microsoft i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bil Gejts. Kao razlog zašto tako misli istakao je to da se do rezultata testiranja dolazi vrlo sporo.

Gejts je prethodno navedeno izjavio u intervjuu za američku televiziju CNBC. Osim toga, ukazao je da se rezultati testiranja moraju utvrditi čim prije u cilju da, kako je rekao, oni koji imaju virus korona svojim ponašanjem ne zaraze druge osobe.

"Najjednostavnija stvar s ovakvim besmislicama je da nikome ne trebate dati novac za testiranje na čije se rezultate čeka više od 48 sati. Takvi testovi su kompletno smeće. Tako da su besmisleni i brojevi testiranih osoba koji se spominju. Ludost je platiti za testiranje na čije rezultate morate čekati više od tri dana", kazao je.

CNN, koji je takođe objavio ovaj dio intervjua sa Gejtsom, je podsjetio da se na početku pandemije virusa korona u Sjedinjenim Američkim Državama testirao mali broj ljudi, a stručnjaci su već tada upozoravali da duže čekanje na rezultate testiranja otežava mogućnost da se uspori širenje virusa korona, prenosi Klix.ba.

Gejts je već donirao stotine miliona dolara za razvoj vakcine protiv virusa korona kroz fondaciju koju je osnovao zajedno sa svojom suprugom Melindom.