Taci kosovo srbija.jpg

Predstavnici administracije u Briselu u četvrtak će praktično uručiti ultimatum Srbiji, saznaju "Novosti" iz kako navode, dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Prema informacijama beogradskog lista, delegaciji Beograda koja putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sjedištu Evropske unije biće uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumijeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije i kojim se od srpske strane neopozivo zahtijeva da suštinski prizna jednostano proglašenu nezavisnost Kosova.

Sagovornici "Novosti" iz diplomatskih krugova tvrde da Brisel preko specijalnog izaslanika Lajčaka planira da šefu srpskog tima Marku Đuriću preda povjerljivi nacrt, sa  zahtjevom da isti proslijedi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Ovaj nacrt je EU sačinila bez pregovora sa bilo kojom od strana i zloupotrebljavajući njihovo prisustvo u tehničkom dijalogu . U tekstu se uz zahteva da Srbija prihvati i članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama", prenio je izvor pomenutog lista.