bebe.jpg

Udruženje "Bebe" iz Trebinja, koje okuplja porodice sa problemima steriliteta sa područja hercegovačke regije, obilježava desetu godišnjicu postojanja i rada. Bili su pioniri i prvo udurženje u Srpskoj koje je okupilo porodice u borbi za potomstvo. Zahvaljujući njihovom radu Hercegovina i Srpska su bogatiji za 133 bebe.

Marija Stajić iz Trebinja prošle godine ispunila je svoju najveću želju, postala je majka Nikoli i Snežani.

Sa suzama se prisjeća tog dana, ali i velike borbe za potomstvo, koju, kaže ne bi dobila bez pomoći i podrške Udruženja "Bebe" i predsjednice Snežane Misite. U znak zahvalnosti njena mezimica i nosi ime u čast, kako kaže, jedne i jedinstvene Sneže.

- Dobila sam blizance poslije 25 godina braka i 23 godine borbe, kao i pet vantjelesnih. Sigurno ne bih uspejla da nije bilo Udruženja, bili su mi najveća podrška, i dan danas su tu, nismo se zabroavili, nemam riječi kojima opisujem zahvalnost - istakla je Stajićeva.

Marija i još 132 priče imaju srećan epilog. Međutim, nije bilo nimalo lako.

U desetogodišnji rad stalo je mnogo borbe sa tabuima, sterotipima, nepovjerenjem. Udruženje su osnovale dvije porodice sa problemima steriliteta. Danas okupljaju više od 200 porodica iz istočne Hercegovine.

- Da se jedna beba rodila, to je mnogo za Republiku Srpsku, a kamo li 133. Iza svake te trudnoće je neka priča i borba. Ponosna sam ako sam djelićem doprinijela tome, najveća nagarda su mi naše 133 bebe. Bez djece nema budućnosti - navela je Snežana Misita, predsjednica Udruženja "Bebe".

Bez podrške republičkih i lokalnih institucija ne bi mogli. Izborili su se za tri pokušaja vantjelesne oplodnje koje finasira Fond zdrvastva Republike Srpske.

Nije izostala ni podrška lokalnih zajednica u kojoj prednjače Trebinje i Nevesinje.

- Posebno sam ponosna na Trebinje koje finansira i još jedan pokušaj i to bez ograničenja godina, u Nevesinju imamo podršku od po 400 KM i za više pokušaja vantjelesne oplodnje - dodala je Misita.

Snežana i njene "Bebe" se ne zaustavljaju. Nastavljaju svoju misiju, a to je bogatija i brojnija Hercegovina.

Iako je prošlo deset godina od osnivanja, i dalje ima porodica koje se, uprkos problemu, teško odlučuju da zatraže pomoć.

- Svim ženama koje ne mogu da se ostavre u ulozi roditelja savjetujem da dođu. Čini mi se čim se vrata Udrženja pređu, pola problema je riješeno - kazala je Marija Stajić iz Trebinja.

Predsjednica Udruženja "Bebe" napominje da ovo Udruženje ima stručnu pomoć ljekara, psihologa, ginekologa i drugih lica.

Dobrih vijesti iz Udruženja će biti i dalje, a i prinova u ovoj 2020. godini. Dosad su Hercegovini podarili četiri odjeljenja prvačića, a Sneža kaže ne odustaju dok sve školske klupe ne popune.