Erdoan aja sofija.jpg

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izabrao je simboličan dan za prvu muslimansku molitvu u Aja Sofiji.

Erdoan se odlučio na taj korak baš na 97. godišnjicu Lozanskog sporazuma iz 1923. godine, ocijenio je za grčki portal Ekatimerini Nikos Konstandaras.

"Izgleda da je njegova želja da stvori probleme Grčkoj i ostatku Evropske unije dio proslave", ocijenio je on u tekstu.

Dodao je da je Erdoan poslao istraživački brod sa pomorskom pratnjom u potrazi za naftom na područje koje je dio kontinentalnog pasa Grčke.

"Današnjom molitvom pod veličanstvenom kupolom Aja Sofije, sa skriveno neuporedivo lijepim hršćanskim mozaicima, Erdoan čini sve što može kako bi poništio dostignuća osnivača sekularne turske države", ocokenio je Konstandaras.

Podsjeća da je Mustafa Kemal Ataturk pozdravio Lozanski ugovor iz 1923. godine kao "političku pobjedu bez premca u istoriji otomanske ere".

Prema njegovom biografu Andreu Mangu, osim što je uspostavio mir između Turske i glavnih saveznika - Britanije, Francuske i Italije - i između Turske i Grčke, Ugovor je "priznao Tursku kao nezavisnu državu, popravio njene granice i primijenio na nju principe i standardima važećim u 'civilizovanom svijetu', na čemu je Mustafa Kemal oduvijek insistirao".

"Tada je bilo potrebno sedam godina intenzivne diplomatije da se postigne grčko-turski ugovor o prijateljstvu. Ubrzo nakon toga, Ataturk je Aja Sofiju pretvorio u muzej", dodao je on za grčki portal.

Velika katedrala, završena 537. godine, proglašena je džamijom kada je Mehmed II 1453. osvojio Carigrad.

"Sada Erdoan pokušava izbrisati zaostavštinu Ataturka, predstavljajući se naslejdnikom osvajača kao obnoviteljem Osmanskog carstva. To objašnjava učestala kršenja granica i suvereniteta susjednih zemalja, stalne izazove Grčkoj i Kipru, sve veći vojni i politički avanturizam. Jedino svojim autokratskim metodama oponaša Ataturka, i onda samo da postigne potpunu suprotnost - da uspostavi politički islam na vlasti, ne samo u Turskoj, već širom regiona", naveo je on.

Konstandaras ocjenjuje da Erdoan insistira na vrijeđanju ne samo Grka, već i kršenju onoga što bi Ataturk nazvao principima "civilizovanog svijeta".

"Oponašajući srednjovekovno ponašanje - Erdoan želi da njegovi ljudi ignorišu činjenicu da se turska ekonomija oslanja na podršku Katara i drugih, da će sve veći ratobornost u Turskoj primorati sve više i više zemalja da se udruže protiv njega. Zaslijepljen svojim takmičenjima od slave, on ne vidi da su njegovi dosadašnji uspjesi uglavnom rezultat smirivanja ili ravnodušnosti drugih da bi se oni koji ga sada podržavaju brzo okrenuli protiv njega", ocijenio je on.

Kako je dodao, možda Erdoan vidi opasnosti koje su pred nama i zato je danas u takvoj žurbi da proslavi - tri godine ranije od daleko značajnije stote godišnjice osnivanja turske republike.