agrometeoroloska stanica.jpg

U Trebinju je danas, na parceli Centra za gazdovanje kršem, puštena u rad automatska agrometeorološka stanica - donacija Vlade Japana u vrijednosti oko 100.000 KM, koja će biti značajna za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na ovom području.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević rekao je novinarima da je ova automatska agrometeorološka stanica jedna od pet ovakvih na prostoru Republike Srpske ukupne vrijednosti 500.000 KM, a jedna od 10 u BiH koje su dio projekta japanske donacije BiH.

On je naveo da je stanica postavljena u dijelu koji je značajno poljoprivredno zemljište u Hercegovini.

"Mjerenjem temperature, vlažnosti zemljišta, vlažnosti vazduha i svih drugih parametara koji se prenose na naš server u realnom vremenu i njihovom softverskom analizom radi se prognoza pojave bolesti za biljke. Može se procijeniti najpogodnije vrijeme i način tretiranja neke poljoprivredne kultura određenim zaštitama da bi se smanjilo njeno propadanje", pojasnio je Borojević.

Borojević je naglasio da je veoma značajno što je ovim dobijena i druga lokacija u Trebinju, osim osnovne meteorološke stanice, jer sad mogu biti vršene uporedne analize parametara.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u resoru vodoprivrede Milan Gavrić rekao je novinarima da se očekuju veliki benefiti od ove stanice, te naveo da će poljoprivrednicima sve informacije o ovome biti dostupne posredstvom savjetodavnih službi resornog ministarstva, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Centra za gazdovanje kršem i gradskog Agrarnog fonda.

On je istakao da su u ovoj aktivnosti učestvovali Republički hidrometeorološki zavod, HET, grad Trebinje, Agrarni fond i Centar za gazdovanje kršem i naglasio da je riječ o kvalitetnoj saradnji više institucija u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će uz sistem za navodnjavanje ovo mnogo značiti poljoprivrednicima.

Ćurić ja naglasio da je veoma važno što će sve biti uvezano sa meteorolozima, koji rade na "Hidroelektranama na Trebišnjici", ali i sa gradskim Agrarni fondom i "Protivgradnom preventivom".

"Znamo da je u prethodnom periodu instaliran određen broj raketa u Trebinju, tako da kada se sve to uveže, sigurno je da će nam dosta značiti da bi se čim prije i na vrijeme reagovalo", rekao je Ćurić novinarima.