Borci vrs.jpg

Boračke organizacije iz Istočnog dijela Republike Srpske danas su, na sastanku u Istočnom Sarajevu, zatražile da se Inicijativa o isplati novčane naknade članovima Asocijaceje "Stvaraoci Srpske'' hitno povuče te da se konačno počne raditi na rješavanju nagomilanih problema boračkih populacija. U protivnon najavljuju izlazak na ulicu i blokadu institucija Republike Srpske.

Godinama trpimo poniženja a Incijativa o isplati novčane naknade članovima Asocijacije ,,Stvaroci Republike Srpske'' je kap koja je prelila čašu'', poručuju borci istočnog dijela Srpske.

,,Sa gnišanjem osuđujemo Inicijativu tzv. stvaralaca Republike Srpske i onih koji su je potpisali. Iniciojativu smatramo krajnje arogantnom, nemoralnom i uvredljivom za sve boračke kategorije", kaže predsjednik Odbora Ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić od, kako kaže, lažnih stvarala zahtjeva da prestanu da koriste tu riječ jer svi znamo ko je i kako stvarao Republiku Srpsku.

,,Znamo mi ko je ratovao a ko se u ratu bogatio. Sa onima koji su dali život za Republiku Srpsku niko se ne može porediti'', ističe Lalić.

Borci zahtjevaju da predstavnici svih političkih partija odmah povuku potpise sa, kako kažu, sramne incijative.

Od Vlade Republike Srpske zahtjevaju da incijativu ne uzima u razmatranje već da se bavi riješavanjem nagomilanih problema boračkih kategorija.

Predsjednik Boračke organizacije Istočne Hercegovine Slobodan Ilić podsjeća da je u Hercegovini hiljadu i 300 nezaposlenih boraca i 110 nezaposlene djece poginulih boraca.

,,Naši demobilisani borci hljeb traže u Dubrovniku kod naših ratnih neprijatelja'', podsjeća Ilić.

Predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić navodi primjer ratnog vojnog invalida četiri puta ranjavanog koji je dobio rješenje o penziji od 160 maraka.

Pominje i slučaj žene koja je u ratu izgubila dva brata i oca a prije tri mjeseca je ostala bez posla kao tehnološki višak u jednim javnim preduzeću u Sokocu.

,,Tri mjeseca to traje a niko od političara nije se "pečešao po zadnjici'' da joj pomogne iako to mogu riješiti za pet minuta'', navodi Lalić i ogorčeno pita: "Zar to nije sramota? Ovi se u sekundi dogovore da odvoje 15 miliona za pojedince koji su rat proveli u cipelama i sa kravatama.Onima koji su dobro živjeli i čijoj djeci život nije bio u opasnosti. Sram ih bilo!''

Borci poručuju vlastima Srpske da se ne igraju sa njihovim stpljenjem. Nismo bili kukavice u ratu nećemo ni u miru,upozoravaju borci i najvljuju protest u Trebinju 1. avgusta, a nakom toga i u cijeloj Republici Srpskoj ako do 21. septembra Vlada ne ispuni bar dio zahtjeva Boračke organizacije.

Borci tvrde da se oni ne odruču predstavnika civilno-političke vlati koja je u ratu donosila sudbonosne odluke za srpski narod ali pitanja demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica pogilnulih moraju biti prioritet.

,,Ne odričemo se ni Radovana ni Krajišnika ali Republiku Srpsku stvorili su oni čije su kosti danas na Malom Zejtinliku u Sokocu i na drugim vojničkim grobljima širom Republike Srpske'', poručuje predsjednik Boračke organizacije ,,Ilidžanski borac'' Goran Šehovac.

Boračke organizacije Istočnog dijela Srpske tvrde da imaju i podršku saboraca iz Krajine ali da zbog epidemiološke situacije nisu mogli održati zajednički sastanak.