Krajisnik.jpg

Isplata valorizovane ratne naknade poslanicima prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, članovima Vlade i tri člana Predsjedništva RS novi je šamar koji su, ovaj put, borcima Republike Srpske i građanina, zadali i vlast i opozicija.

Ovako prekjučerašnji sporazum koji su potpisali lideri parlamentarnih stranaka sa prvim predsjednikom NSRS Momčilom Krajišnikom komentarišu brojni borci, građani i penzioneri, koji ističu da Republiku Srpsku nisu stvarali ratni funkcioneri već svi građani, prvenstveno borci i policija koji su godine rata proveli u rovovima na prvoj liniji fronta.

Sudeći po Krajišnikovoj izjavi, koju je dao nakon potpisivanja sporazuma, ratni funkcioneri bi trebalo da dobiju naknadu za period od pet i po godina, a mjesečni iznos te naknade bi trebao da bude u visini današnje plate poslanika u NSRS. Po toj logici svako od tih bivših funkcionera, njih ukupno 114, bi dobio preko 100.000 KM za šta bi se iz budžeta, odnosno džepova građana trebalo izdvojiti preko 10 miliona maraka!

Ako će se ratnim funkcionerima sada retroaktivno isplatiti „plata“ koju u vrijeme rata navodno nisu primali, da li će istu tu platu dobiti i svi pripadnici Vojske Republike Srpske i policije, ili potpisnici prekjučerašnjeg sporazuma smatraju da oni nisu učestvovali u stvaranju Srpske i da nemaju pravo na naknade?

Organizacija starješina VRS juče je postavila pitanje pokretačima ove “nerazumne inicijative – ko će valorizovati pripadnicima VRS znoj, krv, suze za boravak u zemunicama skoro četiri godine”?

Krajišnik je nakon potpisivanja sporazuma sa liderima političkih partija izjavio kako mnogi od tih ratnih funkcionera „danas teško žive sa penzijom od 300 KM, i mnogi nemaju ni da kupe sebi lijekove“.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj na to mu odgovara „dobro došli u Republiku Srpsku“.

Rakulj podsjeća da brojni penzioneri, od kojih su mnogi bili učesnici rata i samim tim stvarali Republiku Srpsku imaju penziju i manju od 300 KM, pa se do sada niko nije sjetio da im isplati ratnu naknadu ili im poveća penziju.

– Penziju do 300 KM trenutno prima oko 80.000 građana. Ispade sad da ti građani mogu da prežive mjesec sa tim iznosom, a bivši funkcioneri ne mogu. Zašto su ti funkcioneri zaslužni za stvaranje Republike Srpske, a građani nisu – upitao je Rakulj.

On dodaje da Republika Srpska što više živi, sve više pravi razlike i razdor među svojim stanovnicima.

Rakulj ističe da funkcioneri, koji inače imaju visoke plate i članovi su po nekoliko odbora, kada odu u penziju imaju primanja i do deset puta veće od „običnog“ penzionera. Podsjeća da je najniža penzija u Srpskoj 201 KM.

– Ta linija rukovodnih ljudi stalno nešto traži za sebe. I ti koji su nekad bili u prvoj skupštini i Vladi rat su proveli u odijelima, a sada za sebe traže neke posebne privilegije. Tako nastaje sve veća razlika i društveni jaz između građana. Te koji sebe smatraju stvaraocima upitaću – šta je onda narod? Da li je narod i vojska stvarala Republiku Srpsku ili političari – upitao je Rakulj.

Dodaje da su političari živjeli odlično u vrijeme rata dok je vojska ginula na ratištu, a danas su oni stvaraoci, a vojska nije.

Ogorčenje juče nisu krili ni borci Republike Srpske, koji su u nevjerici propratili vijest o sporazumu lidera političkih partija sa Asocijacijom “Stvaraoci Republike Srpske”.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, general Milomir Savčić, potvrdio je za Srpskainfo da je dobio mnoštvo poruka boraca koji su mu ogorčeno poručili da se tako nešto ne smije dozvoliti.

– Činjenica je da su mnoge kategorije stanovništva podnijele ogroman teret rata. Mnogi su dali sve što su imali za Republiku Srpsku i sva ova pitanja su veoma osjetljiva i treba im se pristupiti sa posebnom pažnjom. Ovo pitanje, prije svega smatram moralnim pitanjem – kaže Savčić.

Dodaje da oni koji su bili najviše izloženi u ratu, nisu morali biti ni u smrtnoj opasnosti, dovoljno je što su sjedili na frontu na minusu, gladni i žedni, imaju najviše prava da kažu šta misle o navedenom sporazumu.

Upitao je šta će vlast učiniti povodom 10.480 demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske koji su trenutno bez posla. Bez posla je i 1.619 djece poginulih boraca, kao i 2.055 ostalih članova porodica poginulih boraca, ali i 1.144. ratna vojna invalida. Ako se rješava status ratnih funkcionera, da li će se riješiti i status boraca i njihovih porodica koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske.

Savčić pojašnjava da jeste razgovarao sa Krajišnikom veče prije nego je potpisan navedeni sporazum, ali da nije znao šta uopšte stoji u njihovoj inicijativi. On ističe da je dao načelnu podršku za rješavanje statusa prvih ratnih funkcionera, ali da nije ulazio u detalje šta će tačno tražiti, a detalje je saznao tek juče.

Savčić ističe da će sporazum koji je prekjuče potpisan sa Asocijacijom biti poslan svim opštinskim i gradskim boračkim organizacijama koje će se izjasniti po tom pitanju.

– Svi poslanici iz prvog saziva NSRS su nagrađeni – svi su nosioci ordena Nemanjića kao najvišeg državnog društvenog priznanja i na osnovu toga ostvaruju naknadu. Nikada neću pristati na kompromis i priznati da bilo ko u ovoj državi ima veće zasluge za stvaranje Republike Srpske od boraca i da samim tim ostvaruju veća prava od boraca po osnovu učešća u ratu, pa i po osnovu učešća u stvaranju Republike Srpske – poručuje Savčić.

Parađina: I borci da ispostave svoju fakturu

I predsjednik Boračke organizacije Pale i član Predsjedništva BORS Mihajlo Parađina potvrđuje da je juče od ranog jutra imao „invaziju telefonskih poziva“ ogorčenih boraca VRS. BORS, kako kaže on, ima ogroman pritisak svoga članstva koje je nezadovoljno zbog navedenog sporazuma.

– Ovaj sporazum nam govori da vlast ima novaca, pa onda BORS treba da im ispostavi svoju fakturu i traži maksimalno rješavanje svih pitanja koja muče borce i porodice poginulih, te RVI – ističe Parađina.

On dodaje da narodni poslanici nisu bili na liniji fronta s puškom u ruci i branili narod i Srpsku.

– Oni su u odijelima i krvatama donosili veoma bitne i značajne odluke u interesu srpskog naroda i Srpske, i ja to poštujem i cijenim. Međutim, šta je sa borcima? Licimjeran je i nekorektan tajming kada se ova inicijativa pokušava provući. S jedne strane imamo pandemiju korona virusa, a s druge strane izbore. Nije korektno potpisivati takav sporazum i raditi tako nešto bez razgovora sa borcima – ističe Parađina.

On dodaje da je prvo trebalo pomoći demobilisanim borcima koji su bez posla i njihovim porodicama, kao i porodicama poginulih boraca. Sramota je, kaže on, da se 25 godina nakon rata priča o zapošljavanju djece poginulih boraca. Vlada je, kaže on, morala doneti takve mjere i mehanizme da se obaveže javni sektori i lokalne zajednice da se sva djeca poginulih boraca odmah zaposle.

Prvi saziv

Prvi saziv Narodne skupštine radio je u periodu od 24. oktobra 1991.godine do 14. septembra 1996. godine, a jedan od poslanika u tom sazivu bio je i sadašnji lider SNSD Milorad Dodik.

I prije pet godina postojala je inicijativa, koju je predložio Dodik, da se poslanicima prvog saziva NSRS dodijeli mjesečna naknada u iznosu od 1.200 KM, ali taj prijedlog nije naišao na podršku boraca, ali ni građana