milorad dodik 2.jpg

Srpski član Predsjednštva BiH Milorad Dodik izrazio je dobrodošlicu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Republiku Srpsku i u ime svih lokalnih zajednica i građana od Bileće do Novog Grada zahvalio na donaciji 15 sanitetskih vozila.

"Ova vozila znače mnogo našim zdravstvenim ustanovama i stanovnicima Republike Srpske. Izražavam veliku zahvalnost predsjedniku Srbije i institucijama Srbije ne samo za ovu pomoć nego za sve što dvije zemlje zajedno rade u kontinuitetu", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da su Republika Srpska i Srbije prirodno naslonjene jedna na drugu i uvijek su tu zajedno u teškim vremenima, bila da je riječ o pandemiji ili nekom drugom pitanju.

"Radujem se što ćemo danas razgovarati ne samo o našim ekonomskim poslovima, projektima koje smo ranije dogovorali, već i o važnim političkim pitanjima kao što je Kosovo i status Republike Srpske", rekao je Dodik u obraćanju ispred UKC-a Srpske.

Dodik je naglasio da se nijedan srpski prostor ne može posmatrati izolovano ma gdje god se on nalazio.

"Nepravda koja se dugo locira prema srpskom narodu, našim državama, sistematski kroz istoriju može da ima svoje povezice. Ono što je problem jeste da ista pravila važe za jedne, a za druge ne važe, neki imaju više prava neki manje", konstatovao je Dodik.

On je zahvalio Vučiću za iskazanu spremnost da pomogne u razvoju infrastrukture, onoga što je za Srpsku veoma važno a to je auto-put prema Bijeljini i Kuzminu.

"Razumijevajući taj naš zahtjev i potrebu, vi u Srbiji već gradite taj dio koridora i puta i most na Drini, a obećali ste da ćete pomoći i nama da izgradima dio dionice auto-puta do Bijeljine. To je za nas kapitalni projekat, poveznica koje će razbiti vjekovne probleme u komunikaciji koju imamo prema Srbiji", istakao je Dodik.

On je konstatovao da svi oni koji su vladali na ovim prostorima htjeli su da se ne povežemo sa Srbijom, što pokazuju oskudni putevi koji trenutno postoje.

"Hvala što razumijete probleme s kojima smo suočeni. Pomoć koju ste pružili adekvatna je i prava. Ponosan sam što Republika Srpska i Srbija danas egzistiraju kao dvije srpske države na ovom prostoru, svidjelo se to kome ili ne, paralo to kome uši ili ne, nama je to milina oko srca", poručio je Dodik.

U obraćanju ispred UKC-a Dodik je posebno zahvalio zdravstvenim radnicima na naporu koji su ulagali i ulažu svih ovih mjeseci u borbi sa pandemijom virusa korona čime je Republika Srpska pokazala sposobnost da se izbori sa ozbiljnim problemom koji je zahvatio cijeli svijet, jer time pokazuje da je smislena i da kao zajednica ima šansu i u budućnosti.