radnici.jpg

Epidemija virusa korona uticala je i na povećanje broja radnika koji primaju minimalnu platu od 520 maraka. Takvih u Republici Srpskoj trenutno ima 33.529 što je skoro duplo više od kad je povećan prag najniže plate. 

Vlada Srpske krajem prošle godine povećala je najnižu platu sa 450 na 520 maraka. Tada su poslodavci upozoravali da to neće značajno pomoći i da će doći do povećanja broja radnika na minimalcu, što se na kraju i desilo, najvećim dijelom zbog epidemije virusa korona.

Upravo zato poslovna zajednica očekuje od Vlade da nastavi da pomaže privredi jer su napori poslodavaca da se održe u poslu već pri kraju.

„Pokušavamo predložiti neka rješenja Vladi naravno u skladu sa finansijskim mogućnostima Vlade za koje znamo da nisu velike i neminovno je da Vladu očekuju povećani troškovi na Zavodu za zapošljavanje. Ono što mi očekujemo da se projekt koji je Zavod vodio po pitanju zapošljavanja prijeđe iz socijale u realnu podršku poslodavcima da što prije smanjimo broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Poslovna zajednica još uvijek se oporavlja, sačuvana su pojedina radna mjesta ali će nažalost, tvrde poslodavci, biti dodatnih otpuštanja radnika u određenim granama. Pretpostavke su da će hotelijeri biti u prvi u nizu otkaza jer rade sa minimalnim kapacitetom.

„Mislim da je ugostiteljstvo trenutno radi na 50 60% kapaciteta što je značajan pad kafići su bolji ali tu se može očekivati problemi sa otpuštanjem radnika, saobraćaj je na udaru otkaza jer ne radi međunarodni transport putnika i međugradski je u lošem stanju sav taj sektor očekuje šta će se desiti u septembru odnosno da li će prevoziti djecu u školu  ili ne“, ističe Trivić.

Posljednji podaci o isplaćenim mimimalnim platama odnose se na april kada je platu manju od minimalne primilo oko 17 000 zaposlenih. Međutim,rijetko ko prima samo minimalac zato što većina radnika dobija drugi dio plate na ruke.

To je dugogodišnji problem koji je neophodno riješiti jer na taj način poslodavci izbjegavaju plaćanje poreza i doprinosa, kažu u Sindikatu. 

„Nije logično da neko sa visokom stručnom spremom i neki stručnjak iz IT sektora bude prijavljen na najnižu platu kad mi svi dobro znamo da oni rade za tri ili četiri puta veće iznose plata. Najnižu platu a i ostale plate treba povećavati čim se stvore uslovi i trebamo se aktivirati na tom planu jer da bi se obezbijedila egzistencija ali i da bi radnici manje odlazili iz RS“, ističe Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Prema podacima Poreske uprave, za isplatu aprilske plate obrađeno je 260 197 osiguranika. Od tog broja, minimalni iznos plate  rasponu od 520 do 600 maraka primilo je 54 517 radnika, platu u iznosu od 800 do 1000 maraka dobilo je 34 564 radnika dok je najmanje radnika, njih oko 2 211, primilo platu višu od 3 000 maraka.