som bilecko jezero1.jpg

Za Aleksandra Dendu iz Bileće čuli su svi ljubitelji ribolova, ali i oni koji čari ove discipline još nisu ni upoznali. Do sada se o Aleksandru pisalo kao ribaru koji je iz Bilećkog jezera izvlačio somove teške i po 70 kilograma, a od danas će o njemu pisati i kao o momku koji je za jedan 20. julski dan iz jezera izvukao deset somova.

„Danas sam izvukao deset somova ukupne težine preko 70 kilograma. Četiri soma sam vratio u jezero, neka ih, neka rastu. Zamislite koliko je bogato naše jezero kada se za dan uhvati po deset primjeraka“, kaže Aleksandar.

On dodaje da su njegovi današnji ulovi simbolična čestitka novoizabranom predsjedniku Sportskog – ribolovnog društva „Bileća“.

„Spaso Kapor, naš novi predsjednik svojim radom i zalaganjem za očuvanje ribljeg fonda i promociju ribolova na Bilećkom jezeru zaslužio je da bude izabran na ovu poziciju. A ja bih iskoristio priliku da mu čestitam, ali i da pozovem sve ljubitelje ribolova da dođu na Bilećko jezero. Praksa je pokazala da oni koji jednom zabace udicu u naše jezeru uvijek se vraćaju u Bileću“, poručuje Aleksandar.

Mladi ribolovac iz Bileće kaže da njegovi ulovi, kao i ulovi drugih ribara ne bi bili mogući da se posljednje dvije godine nije intenzivirao rad ribočuvarskih službi iz Bileće, Trebinja i Nikšića.

som bilecko jezero2.jpg

Aleksandar je svoj lični rekord, soma teškog 70 kilograma, uhvatio na troling „vuča- varalica – čamac“. Još uvijek se sjeća svog prvog ulova koji je ostvario sa samo pet godina.

„ Ljubav prema ribolovu rodila se još dok sam bio mali dječak i sa ocem odlazio na pecanje. Nikada neću zaboraviti sreću kada sam uhvatio prvu ribicu, a iskreno ta radost se održala i do danas. Ljepota ribolova leži i u čarima našeg jezera, u ljepotama jutra i sumraka na Bilećkom jezeru“, kaže Aleksandar.

Zahvaljujući entuzijastima iz Bileće, Trebinja i Nikšića jezero postaje najpoželjnija ribolovna destinacija za lov kapitalnih riba, jer se u njemu osim somova kriju i kapitalni šarani amuri, kalifornijske pastrmke, a tu je i smuđ, te mnoštvo bijele ribe.