vladika joanikije micovic.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je politika ušla u medicinu i da je izgubljeno povjerenje u nadležne zdravstvene službe u Crnoj Gori zadužene za borbu protiv zaraznih bolesti.

- Izgubili smo povjerenje u ove koji nam, svaki dan, saopštavaju ove mjere, ne zato što ne poštujemo medicinu, ali je u medicinu ušla politika. Kažite mi da li ima ijednog koji nije član vladajuće partije - upitao je vladika Joanikije.

Vladika je ukazao da su Crkvu htjeli da optuže za širenje zaraze virusa korona i da se ona mora boriti protiv takvih zloupotreba.

- Htjeli su da nas optuže da mi preko pričešća širimo zarazu, pa se pokazalo da nije tačno. Neću da govorim o svim detaljima da je to gnusna laž. Ponekad moramo da kažemo i ovako oštru riječ da znamo gdje se nalazimo - rekao je vladika.

On je naglasio da je zaraza tu i da se treba čuvati, poštovati medicinu, struku i državu, ali da nisu slijepci da ne vide i šta se radi.

Prema njegovim riječima, nikada više ne treba dozvoliti da policajci stoje pred hramom i legitimišu svakog ko ulazi u hram.

- To je vid pritiska, to je udar na vjeru i vjersku slobodu. To se nigdje u svijetu ne smije činiti. Svaka država, u svakom momentu i u svakom stanju, mora da poštuje svačiju vjeru i slobodu svakog čovjeka, a mi smo dužni da ne ugrožavamo ničim i ničim ne ugrožavamo. Molimo se Bogu za zdravlje - zaključio je vladika Joanikije.