Kometa neowise.jpg

Već nekoliko dana na večenjem nebu nakon zalaska Sunca u kasni sumrak iznad brda Kovlo, na zapadnim obroncima ispod vrha Leotara, može se vidjeti sjajna kometa NEOWISE.

Članovi Trebinjskog astronomskog udruženja (TAU), posmatraju ovu kometu od 8. jula 2020. kada se pojavila na jutarnjem nebu. Prije nekoliko dana kometa je sa jutarnjeg prešla na večernje nebo i sve se bolje vidi (ukoliko je nebo vedro) iako gubi u sjaju.

"Njen trenutni položaj pruža mogućnost da je mnogo više zainteresovanih građana posmatra, nego na jutarnjem nebu", kažu iz TAU.

Prema informacijama iz TAU, kometa se još uvijek može vidjeti golim okom sa položaja gdje nema jake rasvjete, ali najbolji prizor pruža u dvogledu ili malom teleskopu kada se kometi vidi sjajna glava i duži prašinasti rep.

"Ovo je jedna od najsjajnijih kometa u posljednjih 20 godina", navode iz TAU

Pojašnjavaju da je kometa  prošla kroz perihel (položaj najbliži Suncu) 3. jula 2020. na oko 43 miliona kilometara od Sunca, a najbliži prolaz pored Zemlje je 23. jula 2020. na oko 100 miliona kilometara.

Kometu je otkrio američki satelit NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) 27. marta 2020. godine.

Kometa je još uvijek zahvalan objekt za one koji imaju kvalitetnu fotografsku opremu i u mogućnosti su da nađu položaj koga ne ugrožava rasvjeta.