Film kosare.jpg

U srijedu je počelo snimanje filma i serije "Košare", za koje je scenario napisao Đorđe Milosavljević, a režira ih Balša Đogo. Priča je bazirana na svjedočanstvima vojnika koji su se hrabro borili u istoimenoj bici 1999. godine, kada su vojnici SR Jugoslavije u karauli Košare napali pripadnici OVK pomognuti NATO avijacijom.

- Dosad ta tema nije obrađena u igranoj formi. U okviru "Omega production", u kojoj smo Nemanja Mićić i ja partneri, ideja o snimanju igranog filma o bici na Košarama je počela da se razvija pre sedam godina. Čekalo se na pravi momenat da se steknu uslovi da se ovako bitna tema obradi na dostojan način. Uz podršku Filmskog centra Srbije i Telekoma Srbija, ovaj projekat je postao izvodljiv na način kako smo želeli da ga snimimo i na zadovoljstvo mnogih - evo nas sada u procesu snimanja - priča za "Blic" jedan od producenata Vladan Anđelković.

On naglašava da ovu bitku iz novije srpske istorije posebno izdvaja taj efekat junaštva.

- Herojstvo učesnika bitke na Košarama jeste u tome da je sprečen kopneni proboj na srpsku teritoriju od strane višestruko brojnijeg protivnika. Takođe, efekat te bitke se ogleda i u tome da je postavljen i do danas održan standard u ispoljavanju i osećanju patriotizma - kaže Anđelković.

Korona i masovne scene

Snimanje "Košara" će obuhvatiti veliki broj lokacija, od Suve planine, Vlasine, Beograda, preko mnogobrojnih manjih gradova u Srbiji pa do Zelengore, Tare, Crne Gore... Planirano je da snimanje bude završeno u posljednjoj nedjelji novembra, a bioskopska premijera se očekuje februara 2021. godine. Početak serije od četrnaest epizoda planiran je u aprilu 2021. na godišnjicu bitke, na kanalu Superstar TV.

Na pitanje koliko će koštati ovaj projekat, Anđelković kaže da te podatke nije u mogućnosti da otkriva, ali da je jasno da se radi o izuzetno skupom projektu.

- Većina stvari koje se tiču filma se čuvaju samo između nas producenata, pisaca i reditelja i mi na jedan poseban način pristupamo ovom filmu i svim njegovim fazama. Naravno da će biti veliki broj akcionih scena snimljenih po najvišim produkcionim standardima, ali ovaj film je mnogo više od akcije, ovo će biti film koji će od prvog minuta stvoriti jedan specifičan osećaj kod gledaoca i taj osećaj neće prestati poslednjom scenom u ostvarenju - ističe producent.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, objašnjava i da li će biti teško snimati neizostavne masovne scene...

- Nažalost, i odlazak u prodavnicu je otežan zbog epidemiološke situacije, a kamoli snimanje masovnih scena. Ali te scene, na način kako smo ih mi zamislili, ne bi bile lake ni u normalnim okolnostima. Čestitao bih glumcima i celoj ekipi na dodatnom naporu i koncentraciji koju pokazuju a koju iziskuje ova situacija sa koronom - kaže producent "Košara".

Zahtijevne scene

Anđelković otkriva da u "Košarama" ima dosta zahtijevnih scena.

- Na primer, u jednom momentu ćemo snimati utovar 25 tenkova na voz i put tog konvoja ćemo pratiti prugom kroz tunele, zatim helikopteri koji će sletati na nepristupačan teren, imaćemo preko 350 eksplozija... Ali te scene nas ne plaše, naš reditelj Balša Đogo na izuzetan način komanduje ovakvim scenama i u svakom momentu zna šta želi i na koji način je to moguće realizovati. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim našoj vojsci, odnosno Ministarstvu odbrane i Generalštabu, bez čije podrške ne bi bilo moguće snimiti ovakav projekat - kaže Anđelković.

U realizaciji ovog značajnog projekta učestvovali su i preživjeli vojnici sa Košara.

- Preživeli učesnici sa Košara već imaju svoju veliku ulogu, ona se ogledala kroz deljenje njihovih iskustava sa piscima i rediteljem. Njihova iskustva su od neprocenjive vrednosti - zaključuje Anđelković.

Ključne uloge tumače: Jovan Jovanović, Luka Grbić, Viktor Savić, Nikola Kojo i Milica Stefanović.

Pored njih u filmu (i seriji) gledaćemo Milenu Radulović, Miloša Samolova, Aleksandra Radojičića, Mladena Sovilja, Vladana Gajovića, Milorada Kapora, Miloša Bikovića…

Priča „Košara“ prati grupu mladih srpskih vojnika koji u oktobru 1998. godine stiže na udaljenu vojnu kotu na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije.

Ubrzo, oni zapadaju u vrtlog borbe za svoju otadžbinu, ali i vlastite živote, a suočeni sa podmuklim napadima neprijateljaskih snaga i ostalim opasnostima.