Izlozba knjiga cg zakon4.jpg

Na platou ispred Muzeja Hercegovine otvorena je izložba fotografija "Vaskrs svetinja" autora Zorana Jovanovića Mačka.

Prema riječima autora koji danas radi u dnevnom listu "Večernje novosti" kao fotograf-reporter, ova izložba, koju čini 106 fotografija, nastala je zato što je prije 25 godina počeo da radi priču o manastirima u Crnoj Gori koji su bili razrušeni i da je onda počeo da prati i obnovu ovih svetinja.

Tada je tražio manastire u kojima je vidio "najgadnije scene" kao što su ovce i koze u crkvama, a dosta njih je bilo i zapaljeno.

"Tada sam radio u istoj novinskoj kući kao i sada i objavljivane su reportaže koje se mogu vidjeti na fotografijama i sve je publikovano. Ko prati štampu mogao je da naiđe na sve ove tekstove i kako je vrijeme odmicalo shvatio sam da to treba skupiti na jedno mjesto i uraditi ovakvu izložbu. Advokat Predrag Savić je imao ideju i ja sam te stare fotografije doradio 2017, 2018 i 2019. godine. Sada imamo komparaciju građevina koje su srušene i za njih mnogi nisu znali, ispred kojih je pisalo da je pod zaštitom države, a srušene su sredinom prošlog vijeka", rekao je Jovanović.

Izlozba knjiga cg zakon3.jpg

Jovanović je istakao da se na mnogim fotografijama koje su nastale u posljednje tri godine vidi obnova manastira u crkava, što je veliki pomak u odnosu na 25 godina ranije.

"Imamo danas bolest koja sve nas može da zadesi, ali i onu drugu ljudsku bolest. Nadam se da će ova izložba biti otvorena u Podgorici kako je bilo i planirano iako je odložena do daljnjeg", rekao je Jovanović.

Nakon Beograda i Banje Vrujci, Trebinje je treće mjesto u kome je otvorena ova izložba.

Nakon otvaranja izložbe predstavljena je i knjiga "Protivpravnosti zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica" dr Gorana Đorđevića.

Srn2020-7-17_2141485_1.jpg

Đorđević je rekao da je knjiga pravna studija u kojoj su na pravni način analizirani svi nedostaci protivpravnosti i sva odstupanja zakonskih rješenja koja se nalaze u ovom zakonu.

"Sve se to odnosi i na međunarodne pravne standarde, međunarodno pravo pa čak i na sami ustavni poredak Crne Gore. Ova studija ubjedljivo pokazuje da ovaj zakon, koji je stupio na pravnu snagu, ima skrivenu suštinu i da je kao takav diskriminatorski. On je uperen protiv Srpske pravoslavne crkve", kazao je Đorđević.

Cilj pravnog tima je da se prezentacijom "Protivpravnosti zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica" svim ljudima dokažu i pokažu sve protivpravnosti koje zakon nosi sa sobom.

"To znači da su svi protesti koji se odvijaju širom Crne Gore više nego opravdani i osnovani", zaključio je Đorđević.

Na promociji su govorili i advokat Goran Petronijević, pisac i advokat Predrag Savić i glavni i odgovorni urednik TV IN4S Gojko Raičević.

Petronijević je ocijenio da je ovaj zakon "jedno veliko zlo koje nema nikakvog izlaza, osim, da se ukine".

Savić je naglasio da je ova knjiga "vrhunsko rješenje o jednom katastrofalnom zakonskom rješenju", te da se može tumačiti kao vrhunac bezakonja i otimačine imovine.

"Mislim da su oni preko katastra počeli polako da primjenjuju ovaj zakon koji je izazvao biblijske i gandijevske proteste u malenoj Crnoj Gori", naglasio je Savić.

Izlozba knjiga cg zakon2.jpg

Izložba je organizovalo Društvo za obnovu manastira Miholjska Prevlaka i kuće pravde u Strazburu, te dr Jovan Janjić i Predrag Savić u saradnji sa Muzejom Hercegovine.

Večerašnjem događaju, između ostalih, prisustvovali su i vladika Dimitrije i biznismen Daka Davidović.