dubrovnik.jpg

Prema službenim podacima u Dubrovniku je na hiljade radnika ostalo bez posla, posebno sezonci iz stranih zemalja i drugih dijelova Hrvatske, piše "Dubrovački dnevnik".

"Prošle godine u Dubrovniku i okolini poslodavci su svijećom tražili radnike. Da bi ih pridobili, dio njih im je obezbjeđivao besplatno stanovanje i hranu. Ove godine zbog krize sa virusom korona situacija se potpuno promijenila. Turista nema, pa je posljedično i posla sve manje. Već su i te kako vidljive posljedice krize, a u sljedećim će mjesecima, bojimo se, situacija biti još gora", piše ovaj portal.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) kancelarija Dubrovnik 30. juna ove godine bila je evidentirana 2.861 nezaposlena osoba. U istom razdoblju lani nezaposlenih je bilo 1.007 osoba. Znači kriza još nije ni počela, a na Zavodu imamo već 1.854 osobe koje su ostale bez posla.

Alo to je samo dio priče o osobama koje su ostale bez radnog odnosa. Naime, brojni sezonci kako iz okolnih zemalja, tako i ostatka Hrvatske ove godine neće raditi u Dubrovniku, a njih HZZ ne vodi kao nezaposlene.

Iz tog razloga valja pogledati podatke o izdanim radnim dozvolama za strance. PU dubrovačko-neretvanska od 1. januara do 2. jula ove godine izdala je 1.814 dozvola za boravak i rad stranim državljanima. Prošle godine u istom periodu izdali su 3.677 dozvola, što znači da je ove godine izdano gotovo dvije hiljade dozvola manje.

Najviše dozvola izdato je za radnike u građevinarstvu, jer brojni projekti uprkos krizi sa virusom korona i dalje teku. Najviše stranih radnika, prema statistikama policije, dolazi iz BiH, zatim Sjeverne Makedonije i Srbije.

Sezonci ne trebaju hotelima

konobar.jpg

Što se tiče zaposlenih u dubrovačkim hotelima i tamo su brojni sezonci kako domaći, tako i strani ostali bez posla. Iz Jadranskih luksuznih hotela poslali su nam podatke o broju radnika ove i prošle godine.

- Jadranski luksuzni hoteli d.d. (JLH) trenutno imaju 732 zaposlenih (stanje na dan 1. jula 2020.), od kojih je 65 sezonskih radnika. Na isti dan 2019. u JLH je bilo zaposleno 1.178 radnika. Dio zaposlenih radnika iz dubrovačkog područja ostao je jednak broju radnika kao i prethodne godine, a razliku od prethodne godine čine u najvećoj mjeri radnici iz ostalih područja Hrvatske. Otpuštanja radnika uslijed okolnosti uzrokovanih virusnom pandemijom u JLH nije bilo, ali je smanjen broj zaposlenih od početka pandemije radi odlaska u penziju te temeljem sporazumnog raskida ugovora, a radi se o ukupno 13 radnika – kazali su iz ove hotelske grupacije.

Drugim riječima, u njihovim je hotelima ove godine u odnosu na prošlu bez posla ostalo je čak 446 sezonaca.

U Valamaru je takođe smanjena potreba za radnicima, posebno sezonskim, pa su oni djelu svojih zaposlenih ponudili da rade na sjeveru Jadrana gdje je sezona ipak bolja nego u Dubrovniku koji zavisi o letovima kojih ima na kapaljku.

Premještaj na sjever

- S ponovnim pokretanjem poslovanja i otvaranjem objekata Valamar Riviera je u prvom redu vratila na rad radnike iz operacija koji su već bili u radnom odnosu, a zatim je tokom juna započela sa zapošljavanjem stalnih sezonaca i sezonaca s iskustvom rada. S obzirom na to da je u Dubrovniku za sada od nedavno otvoren samo Valamar Collection Dubrovnik President Hotel, dio Valamarovih radnika iz operacija i tehničkog sektora te hortikulture iz destinacije Dubrovnik dobio je mogućnost povratka na posao u drugim Valamarovim destinacijama te već rade u otvorenim objektima u Poreču i na Krku. Isto tako, stalnim sezoncima i dugogodišnjim sezonskim radnicima destinacije Dubrovnik ponuđena je mogućnost rada u sjevernim destinacijama – kazali su iz Valamara.

Kako vidimo iz gore navedenih podataka u Dubrovniku je na hiljade ljudi ostalo bez posla. Taj bi se broj mogao samo povećavati u sljedećim mjesecima posebno u jesen. Jedan ugostitelj s kojim je pričao "Dubrovački dnevnik", a koji je želio ostati anoniman, rekao nam je svoje planove.

-U četvrtom mjesecu mislio sam da će nešto posla biti u petom. U petom sam mislio da će sezona krenuti u šestom, a u šestom da će se zakotrljati u sedmom. Stigao je jul, a sve skupa je jako tužno. Grad je prazan kao i ugostiteljski objekti. Nijedan moj zaposlenik nije dobio otkaz, jer se stalno nadam da će biti nešto posla i da će krenuti letovi. Ako u drugoj polovici jula, avgustu i septembru bude situacija kao sada biće to katastrofa. Naravno da ću u oktobru podvući crtu i vidjeti gdje sam. Ako i do tad ne bude posla, moraću podijeliti otkaze. Može nas jedino malo pogurati avgust i septembar, svi s nevjericom isčekujemo avione – kaže ovaj ugostitelj.

Ako se ostatak sezone bitno ne popravi u odnosu na j7n i početak jula čeka nas crna jesen i još depresivnija zima. Brojni radnici dobitće otkaze, a niko se ne usudi ni pomisliti što će biti ako i sljedeća sezona podbaci.

-Da se ja pitam odmah bih potpisao da sljedeća sezona bude na 40 posto u odnosu na 2019. godinu – zaključuje ovaj ugostitelj.