Policajac sinisa bukvic trebinje.jpg

Policajac Siniša Bukvić iz Ljubinja napravio je u utorak, u ranim jutanjim satima, pravi herojski podvig, oduzevši ručnu bombu i hladno oružje od pijanog Ljubinjca N. Čolića, koji se tako naoružan i uz prijeteće povike šetao oko svoje kuće u Ulici Prekopci BB u Ljubinju.

Ljubinjska policija je prijavu zaprimila 15 minuta iza ponoći, pa je patrola, u skladu sa Uputstvom o postupanju pripadnika MUP-a RS u kriznim situacijama, preduzela sve mjere i radnje kako bi obezbijedili lice mjesta i blokirali šire područje.

S obzirom da je, kako nam je posvjedočio i sam Bukvić, prijava bila da se lice kreće u kući i oko kuće, kada je patrola došla do kuće, njega tamo nije bilo, a zbog ozbiljnosti situacije i praćenja jasno definisanih pravila koja štite živote u ovakvim situacijama, nisu mogli da urade provjere na uobičajeni način.

"U tom momentu nisam osjećao strah, ali mi nije bilo ni svejedno, jer je to lice prije više od 15 godina nožem napalo policajca Policijske stanice Ljubinje. Međutim, u glavi mi je bila samo pomisao kako što prije trebamo riješiti trenutnu situaciju na najbolji način, kako drugi građani ne bi bili životno ugroženi, jer smo znali da i u kući ima ukućana“, ispričao nam je Bukvić.

Kasnije su utvrdili da su Čoliću u kući bili majka i brat, ali, s obzirom na to da je bio pod uticajem alkohola, Bukvić kaže da policija nije uspjela odgonetnuti kome pijanac prijeti, te da je djelovalo da prijeti i policiji i cijeloj svojoj okolini.

Iako je policija kuću oprezno nadzirala, sve se, kaže Bukvić, dogodilo odjednom i sreća je bila da je bio priseban.

"Iznenada sam sreo počinioca i uspio sam da iskoristim njegovo iznenađenje što me nije očekivao, pa sam mu u tom trenutku uzeo bombu i nož, bez opasnosti po druge policijske službenike koji su bili sa mnom na zadatku", kaže ovaj iskusni policajac koji je u ovoj službi već dvije i po decenije, pa je, kako dodaje skromno, imao i više iskustva od mladih policajaca.

Imao je, dodaje, u svojoj dvadesetpetogodišnjoj službi sličnih situacija, ali se, priznaje, nikada susreo na centimetar daleko od bombe i noža kojim prijeti lice smanjene uračunjivosti usljed alkoholisanog stanja.

U Policijskoj upravi Trebinje navode da je poslije svega pijani muškarac lišen slobode, a kasnijim alkotestiranjem mu je utvrđeno prirustvo alkohola u organizmu od 0,93 g/kg.

I dok skromni ljubinjski policajac dodaje da je samo radio svoj posao, u Okružnom  javnom tužilaštvu Trebinje je događaj okvalifikovan kao krivično djelo Nedozvoljna proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, a u vezi ovog događaja će biti preduzete i sve ostale mjere i radnje po instrukcijama nadležnog tužioca.