bebe tb.jpg

Tri države, dva aerodroma, tri medicinske ekipe i dvije prije vremena rođene bebe - rezultat su uspješne akcije trebinjskih i podgoričkih ljekara, udruženja "Bebe" iz našeg grada i Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Bebe Irina i Vasilije Krulj iz Trebinja uspješno su prebačene iz Podgorice na Institut za neonatologiju u Beograd, i to zahvaljujući odličnoj koordinaciji Centra za neonatologiju iz Podgorice, Pedijatrijskog odjeljenja Bolnice u Trebinju, udruženja "Bebe" i Helikopterskog servisa RS.

Načelnik odjeljenja za pedijatriju i neonatologiju u trebinjskoj Bolnici primarijus doktor Ljiljana Buha kaže za TrebinjeLive.info da je stručna i godinama Hercegovini naklonjena ekipa neonatologa iz Podgorice na čelu sa ljekarom dr Danojlom Dakić uspjela da spasi dvije prije vremena rođene bebe.

"Bebe su sada u Beogradu gdje se jedino u regionu radi tretiranje očiju kod beba da ne bi došlo do slijepila, gdje se lijek daje direktno u oko. U normalnim okolnostima takve bebe se u inkubatoru i u pratnji neonatologa avionom prebace za Beograd. Međutim, sada nema letova na relaciji Podgorica-Beograd pa je jedino rješenje bilo da bebe putuju ambulantnim kolima", priča nam doktorica Buha.

Ona nam kaže da bi putovanje ambulantnim vozilom bio previsok rizik za bebe.

"Naša Bolnica bi dala transportno vozilo, ali smo smo uvidjeli da put od 12 časova za dvije bebe od po 1.700 grama, u inkubatoru i na kiseoniku, nije najbolje rješenje. Onda sam se sjetila Helikopterskog servisa Srpske i nastupila je papirološka borba, jer su u pitanju tri države, dva aerodroma, tri medicinske ekipe i dvije prije vremena rođene bebe", pojašnjava nam Buha.

U rješavanje problema uključilo se i udruženje "Bebe", čiji će Irina i Vasilije biti novi članovi.

"Helikopter je stigao u Podgoricu, a zatim ubrzo poletio i za Beograd. Bebe su uspješno stigle na Institut za neonatologiju", kaže nam doktorica Buha.

Doktorica Buha naglašava odličnu saradnju sa kolegama u Podgorici, koji su već godinama unazad na sluzi brojnim bebama i njihovim roditeljima iz cijele Hercegovine.

"Još jednom se pokazalo da jaka volja i dugogodišnja saradnja mogu da riješe sve probleme", kazala je doktorica Buha.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić kaže da su zadovoljni svaki put kada pomognu da se spasi jedan život, a da su danas posebno srećni jer su dvije bebe bez problema prevezene iz Podgorice do Beograda.