tb.jpg

Prije 28 godina, 13. jula 1992., zaustavljena je neprijateljska ofanziva hrvatske vojske na Trebinje, čime su hrabri borci Trebinjske brigade spriječili zauzimanje našeg grada od strane neprijatelja, zbog čega je ovaj datum uzet kao dan ove jedinice Vojske Republike Srpske.

Tim povodom danas su evocirane uspomene na poginule borce Trebinjske brigade, dok su brojne delegacije, bivši borci i porodice poginulih boraca položili cvijeće i upalili svijeće na centralno spomen-obilježje braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je svim pripadnicima ove slavne brigade njen dan, navodeći da je njihovom zaslugom sačuvana sloboda, ali i stvorena Republika Srpska.

Ćurić je istakao da je trebinjska Gradska uprava među jedinim u Srpskoj pokrenula više programa podrške boračkoj populaciji.

"I pored teške ekonomske situacije čiji je uzrok pandemija virusa korona, Grad Trebinje će i ove godine sprovesti programe podrške nezaposlenim demobilisanim borcima, suprugama umrlih boraca i majkama poginulih boraca čije će stambene jedinice biti sanirane", rekao je Ćurić.

On je istakao da je još uvijek oko 300 demobilisanih boraca bez posla, ali da rukovodstvo Grada čini sve što je u njihovoj mogućnosti da pomogne tim kategorija, prvenstveno u pronalasku radnog mjesta.

Gradonačelnik je naglasio da mu je drago što se nalazi na čelu grada u vremenu kada je izgrađena nova Spomen soba, posvećena najhrabrijim sinovima koji su svoj život ostavili na braniku otadžbine.

dan trebinjske brigade 2020 (1).jpg

Predsjednik Gradske boračke organizacije Dejan Bodiroga kazao je da su pripadnici Trebinjske brigade branili svoj grad od neprijatelja koji je imao cilj da ga zauzme.

On je istakao da je ovo veliki dan za Trebinjsku brigadu i sve njene pripadnike, jer je to uspomena na važan datum kada je zaustavljena neprijateljska ofanziva i dalje napredovanje hrvatskih jedinica prema Trebinju.

Član Predsjedništva gradske Boračke organizacije Srbo Škero rekao je da i poslije 25 godina od završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata boračke kategorije nisu zadovoljne svojim položajem.

"Imamo više zahtjeva za koje očekujemo da se ispune", kazao je Škero.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Trebinjske brigade prilagođeno je trenutnim epidemiološkim mjera.