Pavlocs pecina trebinje1.jpg

U Pavlovoj pećini koja se nalazi oko dva i po kilometra od Petropavlovog manastira večeras je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio večernju službu uz sasluženje sestrinstva ovog manastira.

Među vjernicima koji su pješke išli do pećine bio je i veliki broj djece sa svojim roditeljima. Korak po korak po kamenu, nakon 40-ak minuta, stigli su do Pavlove pećine.

Dolaskom pred pećinu, u kojoj je prema predanju boravio Sveti apostol Pavle krijući se od rimske vlasti i u njoj pokrštavao narod, umor je nestao.

Devetogodišnji Stojan Marković sa sestrom i roditeljima prvi put se ispeo do pećine.

“Ne kajem se što sam ovdje došao i zapalio svijeće. Lijepo mi je bilo i nadam se skorom dolasku opet”, rekao Stojan.

Pavlocs pecina trebinje2.jpg

Trebinjka Radenka Nikolić koja trenutno živi u Beogradu prvi put je bila u Pavlovoj pećini. Nije krila oduševljenje i za sve je imala jednu riječi - “božanstveno je”.

“Svaki korak je vrijedan truda, nevjerovatan je doživljaj i nisam očekivala da će ovako da bude. Božanstveno je, ali bi trebalo da se unutrašnjost pećine osvijetli”, rekla je Nikolićeva.

Nakon večernje molitve vladika je sve prisutne miropomazao, a podijeljen je i osvešteni hljeb.

Pavlova pećina, zaštićeni nacionalni spomenik istorije i kulture Trebinja, stavljena je pod režim planskog upravljanja grada, što, pored činjenice da se o njoj i do sada brinulo sestrinstvo Petropavlovog manastira, podrazumijeva veću valorizaciju i veću fizičku zaštitu, što će u konačnici značiti i lakši put vjernicima, ali i turistima do nje.

IMG_20200712_25597.jpg

Za vodu sa dna pećine se vjeruje da ima iscjeliteljske moći za nerotkinje i žene koje ne mogu da se udaju pa ima i veliki broj posjetilaca, zbog kojih je i donesen ovaj plan.

Pećina se sastoji od nekoliko dvorana, u kojima dominiraju masivni oblici pećinskih stubova građenih od krupnih kristala kalcita, a u jednoj je malo jezero sa ljekovitom vodom.