Momo piljevic.jpg

U vrijeme kovida-19, kada se gotovo svi mediji utrkuju ko će prvi objaviti broj oboljelih ili, ne daj Bože, umrlih, pomalo neopaženo je prošla vijest da nas je u 79. godini napustio doajen trebinjskog sportskog novinarstva, čika Momčilo Momo Piljević.

Kažem ČIKA, jer kada sam ušao u taj svijet, a prošlo je više od 20 godina, čika Momo je već imao 35 godina reporterskog i novinarskog iskustva iza sebe.

Davne 1963. godine Čika Momo je postao stalni dopisnik kultnog beogradskog lista „SPORT“. Nekad su ljudi govorili „ako ne objave novine, kao da se nije ni dogodilo“.

Znao je to Čika Momo, pa je pratio sva moguća sportska dešavanja u gradu na Trebišnjici i revnosno slao tekstove u redakciju. Naredno jutro, golobradi mladići i djevojke stajali bi u redu ispred Kamenog kioska i sa nestrpljenjem čekali da dođe „Sport“ i da pronađu svoje ime na stranicama hrapavog i pomalo žućkastog novinskog papira.

Odavno nema Kamenog kioska, ali ostao je u sjećanju baš kao što će ostati i Čika Momo kod mnogih generacija stanovnika Trebinja.

Sjećam se kada mi je pričao da je cupkajući sa noge na nogu čekao posljednji sudijski zvižduk na Policama, kako bi otrčao do telefona u staroj pošti i predao tekst u daktilo kabinet redakcije da slučajno ne bi zakasnio jer je želio da čitava „velika“ Jugoslavija što prije sazna za uspjehe fudbalskog kluba „Leotar“ koji je bio njegova velika ljubav.

Kad pomenuh fudbalski klub, sjetih se jedne anegdote. Leotar je tada igrao u Prvoj ligi RS, sezona 1999/2000. Kiša, vjetar duva kako to samo u Trebinju zna, teren katastrofa, veseli igrači i ne mogu pokazati ono šta znaju, ma jednostavno loša utakmica. Radio sam tada kao reporter Radija Republike Srpske i, dok čekam da me uključe u živi prenos, naglas razmišljam kako ne znam šta da kažem jer je rezultat nula-nula, nema nikakvih dešavanja, a Čika Momo, onako nezainteresovano dobaci....“Mali, nije ti ovo rezultat nula-nula, nego ništa-ništa“. Nasmijah se i naravno u sljedećem uključenju citirah Čika Moma.

Ne mogu da ne primjetim da su mnoge kolege iz čitave BiH preuzele taj citat koji i danas koriste kada žele da dočaraju lošu fudbalsku predstavu. Mnogo toga bi se još moglo napisati, ali neke stvari želim ljubomorno sačuvati samo za sebe kao privilegiju što sam poznavao takvog čovjeka i što sam imao čast da me zove kolega.

Čika Momo nek' ti je pokoj duši i neka ti Bog podari Carstvo nebesko.

Momčilo Momo Piljević biće sahranjen sutra, 8. jula  na gradskom groblju u Trebinju.