velimir jovovic.JPG

Protojerej Velimir Jovović, paroh straševinski i starotrebješko-kličevski iz Nikšića kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info da među jednim narodom ne postoje granice, a da je pravoslavni narod Crne Gore i Hercegovine ostao jedno biće bez obzira na sve teškoće, jer je to utkano u srce i dušu svakoga od nas.

Jovović je citirao vladiku Nikola Velimirovića o bratskoj slozi i pokušaju bratske nesloge, u kojoj se danas mogu prepoznati Hercegovci i Crnogorci, koje pokušavaju da posvađaju, ali im to ne uspijeva.

"Ta priča je iz našega naroda u kojoj je vladika prenio da su dva brata kad su vidjela da se mnogi svađaju da se i oni počinju svađati. Popeo se jedan brat na drvo i počeo vikati da siđe (očekujući da ga brat ne posluša pa da počne svađa), ali je brat odmah poslušno sišao i svađe među njima nije moglo nikako biti. U svakoj kući među bračnim drugovima, komšijama, porodicama, među narodima treba da bude ljubav. Treba pronaći Hrista u srcima i dušama, da ga volimo i poštujemo, a onda da volimo i ljubimo jedni druge", rekao je Jovović.

Jovović je istakao da narod u Crnoj Gori, ali i širom vaseljenje, ne da svetinje i da je to najvažnija poruka.

Prema njegovim riječima, sa braćom se ne valja svađati, ali u Crnoj Gori su sirota 'braća' koja nemaju ljubavi, koja su krenula na crkve.

"U našem narodu u Hercegovini i Crnoj Gori je bilo 'Ukrao bi iz crkve', a to bi sve o njima govorilo. Danas su neki ljudi bez morala, bez ljudskih skrupula, prodati nekome za nešto - hoće i crkvu da kradu i zato 'Ne damo svetinje'", istakao je Jovović.