skoda oktavija rs (2).jpg

Četvrta generacija sportske Octavija RS ugledala je svjetlost dana, a publici je predstavljena putem virtuelne premijere iz sjedišta češke kompanije, u Mladoj Boleslavi.

Ponuda RS verzija bogatija je nego ikada do sada, budući da pored dvije karoserijske izvedbe (liftback limuzine i karavana), Škoda sada nudi i tri pogonske jedinice – klasičan turbo benzinac, turbo dizel, kao i po prvi put, plug-in hibrid RS iV (PHEV).

Kada je riječ o benzincu, tu su stvari već od ranije poznate budući da se ispod “haube” nalazi Volkswagenov 2,0-litarski TSI agregat koji oslobađa 245 konjskih snaga i 370 Nm obrtnog momenta, a preko 6-stepenog manuelnog ili 7-stepenog DSG mjenjača, snaga se isporučuje na prednje točkove. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 6,7 sekundi dok je maksimalna brzina 250 km/h.

I u dizel verziji, nema nekih iznenađenja, budući da se koristi VW-ov 2,0-litarski TDI agregat, ovaj put u verziji od 200 konjskih snaga, “uparen” isključivo sa 7-stepenim DSG mjenjačem, s tim da se pored verzije sa pogonom na sva četiri točka, kupcima nudi i model sa 4x4 pogonom.

skoda oktavija rs (1).jpg

Treća pogonska opcija jeste potpuna novina u RS ponudi i sastoji se od kombinacije 1,4-litarskog TSI turbo benzinca i elektromotora od 115 KS. Kombinovano, oslobađaju ukupno 245 konjskih snaga i 400 Nm obrtnog momenta. Snaga se preko 6-stepenog DSG mjenjača šalje na prednje točkove.

Ubrzanje do 100 km/h iznosi 7,3 sekunde dok je maksimalna brzina 225 km/h. Kako je saopšteno, koristeći isključivo režim vožnje na električnu energiju iz baterija kapaciteta 13 kWh, Octavija RS iV može da pređe 60 kilometara.

Kada je riječ o vizuelnim razlikama u odnosu na “običnu” Octaviju, RS verzije imaju novi bodykit, koji podrazumijeva novi “branik”, difuzor vazduha pozadi kao i krovni spojler, dok usisnici vazduha imaju okvire u sjajno crnom finišu, a u istom stilu su “finiširani” i novi naplaci od 18 inča.

Takođe, u odnosu na ostale verzije, RS “izdanje” posjeduje i sportsko oslanjanje sa adaptivnim amortizerima (opcioni DCC paket), zahvaljujući kojem je automobil ujedno i za 15 mm bliži tlu, dok se kod turbo benzinaca isporučuje i elektronski VAQ “šper” diferencijal.

skoda oktavija rs (3).jpg

Enterijer je u sportskom duhu Škodinih RS modela, sa sportski profilisanim sjedištima, presvučenim alkantarom, aluminijumskim pedalama, armaturnom tablom takođe “tapaciranom” alkantarom, kao i trokrakim upravljačem sa RS logotipom (dvokraki kod “obične” Octavije).

skoda oktavija rs (4).jpg

Iza volana nalazi se digitalna instrumentacija, odnosno displej od 10 inča na kojem se prikazuju svi bitni parametri vožnje (brzina, broj obrtaja, temperatura, količina goriva, itd.), dok je drugi veliki displej, iste dijagonale, osjetljiv na dodir, pozicioniran na vrhu centralne konzole i služi kao “kontrolni punkt” infotejnment sistema.