seranic curic trebinje2.JPG

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će sve lokalne zajednice iz istočne Hercegovine u narednom periodu donositi zajedničke mjere u prevenciji virusa korona, te da će u tu svrhu dodatni bolnički kapaciteti biti formirani u trebinjskoj i nevesinjskoj bolnici, dok će zaraženim pacijentima i dalje na raspolaganju biti kovid odjeljenje bolnice u Foči.

Šeranić je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, načelnicima istočnohercegovačkih opština i direktorima trebinjske, nevesinjske i fočanske bolnice, rekao da će ljubinjskom Domu zdravlja pomoći domovi zdravlja iz ostatka Hercegovine, jer su ljudski kapaciteti u toj ustanovi na izmaku snage zbog velikog broja zaraženih lica.

„Tražimo i način kako da kapicitete bolnice u Istočnom Sarajevu stavimo na raspolaganje zaraženim pacijentima iz Hercegovine. Veoma je važno da kolege u domovima zdravlja urade dobru trijažu pacijenata kako bi se tačno znalo ko od njih treba da ide na bolničku hospitalizaciju, a ko da ostane kod kuće, a sve u skladu sa simptomima koje imaju“, naveo je Šeranić.

On je istakao da će Institut za javno zdravlje RS kroz uputstva Svjetske zdravstvene organizacije napraviti procjene rizika za svaku opštinu u RS za dalju pojavu virusa korona, čime će svaka lokalna zajednica znati koja joj je slaba tačka i šta treba da se uradi kako bi se potencijalni rizik sveo na minimum.

„Mnogima je ova situacija sa virusom korona dojadila i svi bismo željeli da se vratimo na vrijeme prije 1. marta, ali okolnosti diktiraju novu praksu koju ćemo morati da primjenjujemo u narednom periodu“, kazao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u Hercegovini postoji značajan broj pacijenata sa komplikacijama bolesti kovid-19, zbog čega se situacija u našoj regiji razlikuje od one u ostatku Republike Srpske.

„Ali, pratimo broj lica u bolnicama kako ne bismo došli u situaciju da zbog lošije organizacije građanima ne možemo da pružimo adekvatnu medicinsku zaštitu“, poručio je Šeranić.

On je kazao da postoji mogućnost da se nivou Hercegovine formira karantin za smještaj zaraženih lica, koja nemaju mogućnost adekvatne samoizolacije, a kod kojih je potvrđen virus korona.

seranic curic trebinje1.JPG

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je situacija sa virusom korona u Trebinju u proteklom periodu dobro ispraćena, da su preventivne mjere dale rezultate, ali da nema mjestu opuštanja, posebno kada se uzme u obzir situacija na području cijele Hercegovine.

„Dogovor je da sve naredne mjere donosimo jedinstveno, da one važe u svim mjestima Hercegovine, jer je broj zaraženim povećan. Situacija se sada promijenila i moraćemo joj se prilagođavati, jer je zdravlje građana na prvom mjestu“, poručio je Ćurić.

On je rekao da očekuje stav struke, nakon čega je mofuće da budu  donesene pojedinačne restriktivnije mjere.

„Nama nije cilj da ugrozimo privrednu aktivnost. Čekamo uputstva struke. Moraju se poštovati osnovne preventivne mjere i onda neće biti potrebe za bilo kakvim restruktivnijim mjerama. Međutim, ukoliko se one ne budu poštovale – restriktivnije mjere su neizbježne“, kazao je Ćurić.

Ćurić se zahvalio direktoru i medicinskom osoblju Univerzitetske bolnice u Foči koja je dio svojih kapaciteta stavila na raspolaganje pacijentima iz Hercegovine kod kojih je potvrđen virus korona.

Ministar Šeranić je prethodno prisustvovao primopredaji respiratora koje je za bolnice u Srpskoj obezbijedila Elektroprivreda RS, dok je za šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom trebinjskoj Bolnici uručio dva respiratora i rendgen aparat.