respiratori ers (2).jpg

U Trebinju je danas izvršena primopredaja 10 respiratora za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj koje je donirala "Elektroprivreda Republike Srpske", a kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je da je ovo preduzeće za nabavku respiratora izdvojilo 461.000 KM.

"Smatrali smo već na samom početku epidemije virusa korona da je važno da `Elektroprivreda` bude socijalno osjetljiva i da učestvuje u pomoći zdravstvenom sistemu Republike Srpske", rekao je Petrović novinarima.

On je istakao da su uz pomoć Slavena Ristića koji je započeo akciju nabavke respiratora za Republiku Srpsku i posredstvom Crvenog krsta iz Bijeljine uspjeli tek danas, nakon puna tri mjeseca, da realizuju isporuku ovih respiratora u Trebinje.

"Naravno, da nije bilo diplomatskih veza srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika pitanje je da li bi to bilo i danas. Sreća pa nam nisu bili u zdravstvenom sistemu nedostajući respiratori, ali ovo će sigurno značiti zdravstvenom sistemu Republike Srpske", rekao je Petrović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je "Elektroprivredi Republike Srpske", ali i svim društveno odgovornim kompanijama koje su omogućile da se dođe do ove značajne medicinske opreme.

"Ovo samo predstavlja nastavak naših daljih aktivnosti u smislu jačanja kapaciteta kada je riječ o opremi bolnica u Republici Srpskoj s obzirom na to da ćemo se pripremati i za sezonu oktobar-april naredne godine. Tada očekujemo porast broja lica koja će imati potrebu za respiratorima, budući da ćemo imati udruženo vjerovatno djelovanje virusa gripa i virusa korona", rekao je Šeranić novinarima.

On je napomenuo da su i posljednji dani pokazali koliko je virus korona nepredvidiv, istakavši da se pretpostavke da će ljeto da pomogne u tome da se smanji širenje virusa nije pokazalo na djelu, dodavši da svaki dan i svaki period može da uslovi porast broja pacijenata.

"Kao što ste, nažalost, imali ovdje u istočnoj Hercegovini, kada je upravo širenje virusa u jednoj od firmi ovdje na području Hercegovine uslovilo porast broja lica zaraženih u LJubinju i Bileći, čime su kapaciteti bolnice u Trebinju bili popunjeni. Onda smo došli u priliku da reorganizacijom upućujemo dalje pacijente prema bolnici u Foči, čime smo obezbijedili potrebnu zdravstvenu zaštitu za ljude sa ovog područja", rekao je Šeranić.

Predstavnik Crvenog krsta iz Bijeljine Aleksandar Savić i predstavnik organizatora akcije "Respirator za Srpsku" rekao je da je u okviru akcije kupljeno 50 respiratora, od čega je "Elektroprivreda Srpske" donirala 10, za svaku bolnicu u Srpskoj po jedan.

"Mi smo danas ovdje dovezli ostatke akcije, dakle za trebinjsku Bolnicu još pet respiratora, za Istočno Sarajevo još pet respiratora i za Foču još jedan", rekao je Savić novinarima i dodao da je ovim završena akcija podjele respiratora zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Direktor Bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević zahvalio je u ime svih bolnica u Republici Srpskoj "Elektroprivredi Republike Srpske" za vrijednu donaciju.

"Na ovaj način bolnice u Republici Srpskoj dobile su najbolju i najkvalitetniju moguću opremu, zdravstveni radnici opremu na kojoj će sigurno moći jako dobro da rade, a naši osiguranici još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", rekao je Milivojević novinarima.