stadion police rekonstrukcija2.jpg

Kada je grupa mlađih Poličana u jeku virusa korona, sa maskama na licima, umjesto košarkaških i fudbalskih lopti uzela krampe, lopate i metle i počela da čiste i uređuju sportski teren iza, kako je mnogi Trebinjci i dan danas zovu "Treće osnovne" a danas Osnovne škole "Vuk Karadžić", vjerovatno nisu ni slutili da su zakotrljali jedan veliki kamen. Taj kamen će, kako sada stvai stoje, biti kamen temeljac jednog, pravog malog sportskog centra na otvorenom.

Njihova akcija i redovno i sve masovnije okupljanje naišli su na podršku Gradske uprave, Hidroelektrana na Trebišnjici i, naravno, direktora škole Aleksandra Vukanovića.

"Veoma je važno da se građani uključe i budu aktivni učesnici. U proteklom periodu imali smo i nekih loših primjera da grad hoće da izgradi neko igralište a stanari ne dozvoljavaju. Što se tiče terena u Policama, mi smo zajedno sa Hidroelektranama na Trebišnjici, Vodovodom i školom planirali da izdvojimo značajna sredstva da igralište dobije svoju punu funkciju. Ono što je najvažnije i najznačajnije je da se tu okupljaju djeca i mladi, da se bavi sportskim aktivnostima i na najbolji mogući način koriste svoje slobodno vrijeme", kaže gradonačelnik Mirko Ćurić.

Već su obavljeni prvi, inicijalni radovi. Sklonjena je betonska ploča i konstrukcija na ulazu u teren i sportsku salu škole, kao i stari asfaltni sloj.

"Veoma je važno da odvod oborinskih voda na terenu uradimo što kvalitetnije s obzirom na to da se radi o najvećoj sportskoj otvorenoj površini u gradu, poslije stadiona u Policama. Na teren se spuštaju oborinske vode sa sportske sale, sa škole i sa tribina i to treba na najbolji mogući način uraditi. Nakon toga uslijediće izrada podloge s tim da imamo poteškoću da se na srdini terena nalazi jedna depresija, odnosno jama, a teren se sa vremenom i sliježe. Ubijeđeni smo da ćemo sve riješiti sa jednom, takozvanom "plutajućom armiranom pločom" od 200 metara kvadratnih da bi ojačali samu podlogu", kaže direktor Osnovne škola "Vuk Karadžić" Aleksandar Vukanović.

stadion police rekonstrukcija1.jpg

Nakon toga, prema Vukanovićevim riječima, uslijediće postavljanje podzemnih elektro instalacija čime će se steći uslovi za kvalitetno osvjetljenje stadiona. Planirana je i rekonstrukcija tribina, obaviće se takozvano "pjeskarenje" zidova oko terena, biće postavljena zaštitna ograda dužinom cijelog stadiona, a neophodno je postavljanje I video nadzora čime će bezbjednost biti značajno veća.

Pored svega navedenog biće postljavnjene nove košarkaške table I golovi, a biće uređeno I zaletište za skok u dalj.

Jedan veliki, i možda najemotivniji korak je već urađen. Na zidu, na ulazu u stadion, oslikan je mural sa likom profesora fizičkog vaspitanja Dragana Zelenovića koji je mnoge, sada već afirmisane sportiste uputio u sport. Njegove riječi "dobro došli šampioni" i posao, za koga su svi ubijeđeni da će biti završen na najbolji način, te teren koji već odavno stekao kultni status, nagovještaj su da će ovdje stasavati neki novi šampioni.