brojanje izbori.jpg

Iako se o izborima priča svakodnevno gdje jedni tvrde da ih neće biti, a oni drugi da nema razloga da ih ne bude, politička atmosfera u Trebinju je sve zanimljivija, pa Trebinjci kroz šalu kažu da nas očekuje zanimljivo ljeto, ali i vrela politička jesen.

Izbori su, bar za sada, 15. novembra, a očekivanja političkih partija u našem gradu su poprilično raznolika. I dok predstavnici lokalne vlasti poručuju da nemaju brigu oko izbora jer su za njih izbori svaki dan, u opoziciji poručuju da je novembar idealno vrijeme za političku promjenu u Trebinju.

I dok se pozicija i opozicija nadmudruju ko će kako proći i kome će građani dati glas, pojedinačni dogovori političkih partija uveliko traju.

U poziciji nemaju dilema - Mirko Ćurić biće kandidat SNSD-a za gradonačelnika Trebinja, a podršku će mu, po svim prilika, pružiti deset plus političkih partija.

Uz SNSD će stati DNS, SP, Ujedinjena Srpska-Partija ujedinjenih penzionera RS, Poligraf, Demos, Pokret za Trebinje, NDP, Socijalistička partija Srpske, Prva SDS.

Na opozicionoj strani sigurne su, za sada, četiri liste. Među njima na prvom mjestu je lista koju će okupiti narodni poslanik Nebojša Vukanović, zatim slijede SDS, PDP i Hercegovački narodni pokret.

O zajedničkom opozicionom kandidatu teško je govoriti, mada ni ta mogućnost nije isključena. Ipak, iz Hercegovačkog narodnog pokreta insistiraju da to bude dama i njihov prijedlog. Međutim, u lokalnom SDS-u imaju drugačije mišljenje i kažu da će oni ponuditi svog kandidata.

Po svoj prilici, lider SDS-a Mirko Šarović, kroz direktnu komunikaciju sa biznismenom Rodoljubom Draškovićem, mogao bi da odluči ko će biti kandidat za gradonačelnika.

A u tom slučaju, ništa ne treba da nas iznenadi. Pa ni nezavisni opozicioni kandidat.

S druge strane, većina ovih partija će samostalno izaći sa izbornim listama za Skupštinu grada, a već sada je izvjedno da je, za razliku od prije 15-ak dana, došlo do novih projekcija budućeg saziva lokalnog parlamenta.

SNSD je sada siguran za 11 mandata iako je prije 15 dana imao 12, a lista Nebojše Vukanovića po ovoj projekciji ostala je na četiri mandata. SDS je ostao na tri. Hercegovački narodni pokret i PDP boriće se za jedan mandat.

Iako su Socijalisti Petra Đokića u prošloj analizi imali dva sigurna mandata, sadašnje analize pokazuju da u ovom trenutku mogu da računaju na jednog. Tek formirana Socijalistička partija Srpske sada može da računa na čak dva sigurna mandata, iako je u prošloj analizi nije bilo ni na vidiku.

Poligraf i Pokret za Trebinje boriće se za jedan mandat, a Ujedinjena Srpska za sada ima sigurna dva, koliko će imati i DNS iako su oni između jednog i dva bliži drugom mandatu.

TRENUTNI MOGUĆI SAZIV TREBINJSKE SKUPŠTINE /NEZAVISNA ANALIZA/

SNSD - 11

SPS - 2

Socijalisti- 1

DNS - 2

Ujedinjena Srpska - 2

Pokret za Trebinje ili Poligraf- 1

Lista Nebojše Vukanovića - 4

SDS - 3

HNP ili PDP - 1

Nacionalne manjine - 1

Za 29 mandat, po ovoj analizi, boriće se SNSD, Poligraf i PDP.