Vrs krsna slava3.jpg

U Trebinju se danas obilježava Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske, kojoj prisustvuju brojne zvanice i funkcioneri.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i istakla da su ovim okupljanjem u Trebinju pokazali jedinstvo, da poštuju važne datume iz prošlosti i da su zagledani u sve ono što treba da se radi u budućnosti.

Cvijanovićeva je kao činjenicu istakla da se ovaj važan datum obilježava širom Republike Srpske na različitim lokacijama svake godine.

"To zapravo pokazuje našu opredijeljenost da pokažemo poštovanje upravo u svim dijelovima Republike Srpske prema onima koji su stvarali Srpsku, branili njenu slobodu, branili naše pravo na život i naše pravo na budućnost", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je obaveza institucija da poštuju sve ono važno iz prošlosti, ali i da poveže prošlost sa budućnošću i nađe pravi put.

Vrs krsna slava2.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Srbi nikada u svojoj istoriji nisu bili osvajačka vojska već da su branili svoja ognjišta, porodice, tradiciju, državu, a to čine i danas..

Višković je napomenuo da se ne smije dozvoliti da se bilo šta zaboravi od onoga što je herojski rađeno u proteklim godinama, a pogotovo zadnji odbrambeno-otadžbinski rat.

"Nismo mi danas slučajno u Hercegovini. Hercegovina zaslužuje da se pomene na današnji dan jer su ovdje vođene posebno teške bitke gdje je neprijatelj bio desetine puta nadmoćniji, ali samo zahvaljujući našoj odlučnosti da branimo svoja ognjišta i porodice nije uspio da osvoji ni pedalj srpske zemlje", istakao je Višković i izrazio nadu da će tako i budućnosti ostati.

U ime grada ovogodišnjeg domaćina krsne slave, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da srpski narod nikad nije bio za rat, ali i da se odlučno suprotstavljao svakom ko je pokušavao da ugrozi njegov opstanak.

„Tako je isto danas – nismo za rat, ali jesmo za slobodu. Za nju smo spremni da žrtvujemo i svoj život“, kazao je Ćurić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milimir Savčić kazao je da je Vidovdan najznačajni datum u istoriji srpskog naroda i dan koji u sebi nosi brojne poruke - o herojstvu koje ne smije biti zaboravljeno, slobodi vrednijoj od života, slozi koja pobjeđuje i mnogo nadmoćnijeg neprijatelja, izdaji koja je za narod neoprostiva.

U ime organizatora proslave Trećeg pješadijskog - Republika Srpska – puka, koji u okviru Oružanih snaga BiH baštini tradicije Vojske Republike Srpske, krsnu slavu vojnicima i oficirima čestitao je komandant ove jedinice pukovnik Milan Radojičić.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, cvijeće na spomenik braniocima Trebinja položili su Cvijanovićeva, premijer Višković, delegacije Narodne skupštine, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, grada Trebinja i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vrs krsna slava1.jpg