Vidovdanski mural tini1.jpg

Od danas naselje Tini krasi mural posvećen Vidovdanu i kosovskim junacima iz 1389. godine do današnjih dana rad Trebinjca Miloša Narančića, kome su pomogli Stefan Mrkaić, Nedjeljko Milović, Njegoš Setenčić i Nemanja Vučić.

Narančić kaže da je mural posvetio mlađim generacijama, kako bi ih zainteresovao za ovu mladu temu.

"Kosovo i Metohija je temelj srpstva i vezan je za Republiku Srpsku, Crnu Goru i Srbiju. Njega ne smijemo da se odričemo, nego mu treba posvetiti što više pažnje. Slike koje smo radili su rađene prema vjerodostojnim slikama koje se nalaze u udžbenicima", rekao je Narančić..

Tekstove su birali tako da svaka slika ima neku priču. Kad se gleda od strane igrališta na stambenoj zgradi dominira slika tri generala iz rata 1999. godine - Božidara Delića, Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića.

Vidovdanski mural tini3.jpg

Sa desne strane trojice generala napisana je kletva cara Lazara. Gdje je prikazano pričešće nacrtana je Bijeli anđeo iz manastira Mileševa i stavljen je tekst koji simbolizuje čast, odanost, hrišćanstvo.

"Ikonu Bijelog anđela smo izabrali jer je ona jedna od najljepših radova srpske i evropske srednjovijekovne umjetnosti, a sinonim je za nadu, spasenje i čuda. Na zidu preko puta je urađen car Lazar koji gleda na Gračanicu gdje se vojska pričešćuje i napisane su njegove riječi 'Bolje nam je od mača poginuti, nego svoja pleća neprijatelju podati', a ispod piše 'Zemaljsko cartsvo je za malena, a nebesko za vijeke, dovijeka'", rekao je Narančić.

U nastavku murala su napisano je 'Na riječi cara Lazara, junaci su klicali na vjernost'. Na plafonu je sa jedne strane napisan Vidovdan, a sa druge 1389, a nacrtan je i krst na kome piše 'Ovim pobjeđuj'.

Vidovdanski mural tini4.jpg

Na nastavku murala nalazi se lik Miloša Obilića Miloša , pored koga je Kosovka djevojka koja pričešćuje Pavla Orlovića.

"Ovaj dio završava sa likom cara Dušana jer je Srbija bila najjača za vrijeme njegove vladavine, a do njega je stavljen tekst 'Jel' još Srbija dovoljno jaka, sjeća li se svojih junaka'. Na njegovom licu se završava dio zida vezan za ovaj mural o Kosovu za njegove starije i nove junake"  iskren je Narančić.

Na svakom dijelu murala nacrtan je božur jer je  prema legendi, kosovski božur iznikao na Gazimestanu poslije boja sa Turcima 1389. godine.

Vidovdanski mural tini2.jpg