Velicano vidovdan1.jpg

Povodom Vidovdana i 79. godina od stradanja više od 200 Srba iz Popovog polja i okoline, koje su ustaše bacile u jamu Jagodnjača-Ržani Do, služena je Sveta liturgija u crkvi Svetog Arhangela Mihajila u Veličanima, pomen u spomen kapeli, a nakon toga i parastos na jami Ržani Do koju je vodio sveštenik Miloš Lovrić.

Ovom činu okupio se veliki broj potomaka stradalih i vjernika ovog kraja.

U svojoj besjedi na Svetoj liturgiji sveštenik Miloš Lovrić je istakao da je veliki broj ljudi stradao za krst časni i vjeru pravoslavnu od cara Lazara do danas, među kojima su i mučenici čiji su posmrtni ostaci pohranjeni u spomen kapeli u Veličanima.

"Oni su naši zastupnici pred Bogom i Svetim Savom. Rijetko ko ima u bližoj ili široj porodici da nema nekog ko nije mučenički postradao u proteklim vijekovima. To je krst koji nam je suđen, a treba ga nositi dostojanstveno, smireno i dostojno naših predaka. Svako od nas je dobio krst i on treba da ga nosi tokom života, ali je samo pitanje kako ćemo ga i na koji način iznijeti na goru vaskrsenja", rekao je Lovrić.

Sveštenik Lovrić je dodao da nam Vidovdan govori da je nemoguće donijeti duhovnu slobodu i vaskrsenje bez krsta.

"To je naš put kao pojedinaca, ali i kao srpskog naroda. Znamo da je čovjek stvoren od Boga da bude slobodan i da je ona veliki dar. Ali za nju se treba boriti", istakao je Lovrić.

Nakon liturgije, delegacije Grada Trebinje, Boračke organizacije, Udruženja građana "Ržani Do-Veličani-Popovo polje" položile su cvijeće u spomen kosturnicu.

Velicano vidovdan2.jpg