Ensar hadzic1.jpg

Nakon troipomjesečne pauze zbog pandemije virusa korona, koja je zaustavila sva kulturna dešavanja,  u galeriji Kulturnog centra otvorena je samostalna izložba grafika i crteža akademskog grafičara iz Sarajeva Ensara Hadžića.

Postavku izložbe „Gdje ti budeš sutra, biću tamo“ čini pedesetak grafičkih crteža, a prema riječima autora, njen naziv potiče od posljednjih riječi koje je Hanibal uputio Scipionu.

Hadžić kaže da je izložba nastala kao produkt njegovog diplomskog rada prošle godine, a da je sam nastanak radova išao jako čudnim tokom.

„Neke ideje su se javile prije dvije-tri godine, a prije dva-tri dana sam završio i jedan rad koji je izložen ovdje večeras, tako da je sve u stalnom procesu i nastanku. Inspiracija su mi bili oni mali detalji između sna i stvarnosti. Znate, nekad je život toliko lijep da se čini kao da je san, a nekad je, opet, toliko brutalan da zapravo podsjeti da je itekako stvaran. S druge strane, nekako sam razvio tu mogućnost da probudim svijest u snovima. Sad, da li se to zove lucidno stanje – nije ni važno. Svaki put kad zaspim, moja stvarnost se nastavlja i kada biste me pitali kakve snove sanjam, rekao bih vam da su oni uvijek stvarnost“, rekao je on.

Ensar hadzic2.jpg

Ovaj mladi, talentovani umjetnik do sada je učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama, likovnim kolonijama i radionicama, a ovo je njegova treća samostalna izložba.

Izložbu „Gdje ti budeš sutra, biću tamo“ svečano je otvorila zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić.

Svi zainteresovani postavku izložbe mogu pogledati naredne tri sedmice u galeriji Kulturnog centra Trebinje.