Vladika atanasije i trimer novo brdo.jpg

Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije sa igumanom manastira Svetih Arhangela, arhimandritom Mihailom, posjetio je Novo Brdo i služio pomen u crkvi Svetog Nikole, nekadašnjem sjedištu novobrdskih mitropolita. Dok je episkop služio pomen, jedan Albanac je ometao uključenom kosilicom, kako se pojanje ne bi čulo.

Po dolasku u jram, episkop Atanasije i iguman Mihailo, zatekli su dvojicu Albanaca koji su motornim kosilicama uklanjali korov oko crkve, prenosi RTV KiM.

Jedan od Albanaca je odmah negodovao i govorio da je on odgovoran i da se tu ne može okupljati.

Episkop Atanasije i iguman Mihailo su počeli pomen, a Albanac je uključio kosilicu da se pojanje ne bi čulo.

Nakon toga je iguman Mihailo hodao pored njega i mašine koja je radila. Na kraju je Albanac odustao, isključio kosilicu i podigao dva prsta koji kod Albanaca predstavljaju znak pobjede, navodi RTV KiM.

Služba je nastavljena, a vladika Atanasije nije komentarisao događaj, samo je kratko rekao: „Živo je vaskrslo Kosovo!“

U pratnji episkopa bili su i igumanija Irina iz manastira Svetog Dimitrija kod Sušice i paroh novobrdski otac Stevo Mitrić, a nešto kasnije došao je i istoričar Dejan Ristić.

Srednjovijekovno episkopsko sjedište u Novom Brdu je tokom protekle godine bilo izloženo pokušajima vlasti da ga prikažu kao rimokatolički hram. Njemačka ambasada iz Prištine je finansirala restauraciju, a bivši premijer Ramuš Haradinaj je bio na svečanosti organizovanoj povodom završetka restauracije.

Nekoliko mjeseci kasnije dva rimokatolička biskupa Đerđ Doda i Zef Gaši služili su misu u ovom pravoslavnom hramu.

U oktobru prošle godine u crkvi Svetog Nikole je pjevačica Albana Azizi snimala neprimjeren spot.