Maksim skoko 2.jpg

Poslanici Socijalističke partije Srpske nisu glasali za predloženi Zakon o električnoj energiji, koji je danas usvojila Narodna Skupština Republike Srpske. Socijalisti su na Zakon koji je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike uložili 11 amandmana, a kako ističu, resorni ministar je bez valjanog objašnjenja odbio dva ključna amandmana zbog čega su u SPS odlučili da ne podrže pomenuti zakon.

Šef kluba poslanika SPS Maksim Skoko je istakao da se u ovoj konkretnoj situaciji radi ili o nekompetentnosti ili o sujeti resornog ministra Petra Đokića, te da je ovo samo potvrda da je klub SPS u pravu po pitanju zahtjeva za smjenu ministra. 

"Još u Nacrtu ovog zakona postavljeno je pitanje energetski zaštićenog kupca, što je ministar prvo ignorisao da bi tek nakon pritiska narodnih poslanika i javnosti pristao da promijeni priču. Energetski zaštićen kupac je kupac iz kategorije stanovništva koje je u stanju socijalne potrebe ili bi isključivanje električne energije uzrokovalo ugrožavanje zdravlja isključenog korisnika ili člana njegove  porodice. Dakle prihvaćen je dio amandmana kojima je bitno unaprijeđeno ovo zakonsko rješenje, ali neki od ključnih amandmana nisu prihvaćeni i to uz veoma nestručno i površno objašnjenje", istakao je Skoko na pres konferenciji koja je održana nakon zasijedanja NSRS.

Skoko je naglasio da od ministra ne očekuje da zna apsolutno sve, ali da bi morao da prepozna ono što bi moglo da šteti građanima Republike Srpske i politikama koje provodi Vlada Republike Srpske.

"Insistirali smo na još dva amandmana kojima se obezbjeđuje sigurnost rada distributivnih preduzeća, u smislu njihove zaštite od enormno visokih iznosa potencijalnih presuda kao posljedica prekida u snabdijevanju električnom energijom.  Što bi rekao naš narod, mnistar ne mora da zna da snese jaje, ali bi morao da prepozna mućak. U ovom slučaju, ministar Đokić ne samo da nije prepoznao mućak, nego je podmetnuo kukavičije jaje Vladi Republike Srpske, a to nas opet vraća na naš zahtjev za njegovom smjenom koji je očigledno više nego opravdan, jer ovakvo djelovanje između ostalog predstavlja i narušavanje ugleda Vlade RS", rekao je Skoko.

Podsjetimo, Socijalističku partiju Srpske osnovali su nekadašnji poslanici Socijalističke partije Petra Đokića, nakon što su javno tražili Đokićevu smjenu sa čela mnistarstva rudarstva i energetike i ostavku sa mjesta predsjednika partije.