Sedamdeset pet gardista Vojske Srbije prodefilovalo je Crvenim trgom tokom Parade pobjede u Moskvi.

Koracima pobjednika Crvenim trgom prodefilovalo je 13.008 vojnika iz pješadijskih ešelona Oružanih snaga Ruske Federacije i još 13 zemalja, među kojima i ešelon Garde Vojske Srbije.

Srpske gardiste predvodio je komandant potpukovnik Dragan Jakovljević, a major Nenad Šćelović imao je čast da nosi zastavu Republike Srbije.

Gardiste Vojske Srbije pozdravio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio među visokim zvanicama na Crvenom trgu.

Sedamdeset pet gardista Vojske Srbije pripremalo se oko 45 dana za paradu u Moskvi, a dvije nedelje su bili u karantinskim uslovima.

Zajedno sa ruskim vojnicima, Moskvom su marširali i gardisti iz Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Parada pobjede tradicionalno se održava na Dan pobjede nad fašizmom - 9. maja, ali je zbog epidemiološke situacije u zemlji uslijed širenja virusa korona, ruski predsjednik Putin donio odluku da ovogodišnja parada bude održana 24. juna.

Datum je izabran simbolično, jer je tog dana prije 75 godina na moskovskom Crvenom trgu održana prva vojna parada u čast izvojevane pobjede, koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.