Maksim skoko.jpg

Šef kluba poslanika Socijalističke partije Srpske i potpredsjednik SPS Maksim Skoko poručio je da je dužnost Narodne Skupštine da podrži narod i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tokom diskusije u NS RS na prijedlog Deklaracije o zaštiti prava SPC Skoko je istakao da Republika Srpska ne smije da ćuti na kršenja osnovnih ljudskih prava u Crnoj Gori, pogotovo iz razloga što ni iz EU ni iz regiona ne stižu osude na očigledna kršenja međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.

– Socijalistička partija Srpske opredijeljena je za podršku srpskom narodu Crne Gore i posebno za podršku onima koji trpe represije zbog mirnog i nenasilnog izražavanja prava na slobodu vjeroispovjesti. Smatramo da Narodna Skupština Republike Srpske u ovom teškom vremenu ne smije da ćuti na brutalna kršenja ljudskih prava. Čak i da se ne radi o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i o srpskom narodu u Crnoj Gori, kao predstavnici građana dužni smo da reagujemo na ovakva dešavanja – poručio je Skoko.

Skoko je osudio hapšenje i progon sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nasilno otimanje crkvene imovinete naglasio da potezi vlasti Crne Gore ne doprinose rješenju krize i da takva politika prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu u Crnoj Gori zahtijeva adekvatan odgovor, ne samo Republike Srpske, nego svih civilizovanih društava.