LJeto 2019 ilustracija.jpg

Ove godine ljeto stiže večeras, 20. juna, u 23.43 časova. To je 171. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 194 dana, najavljeno je iz Trebinjskog astronomskog društva /TAU/.

Ljeto će trajati 94 dana, a završiće se 23. septembra 2020. u 15.30 časova kada počinje jesen.

U TAU kažu da će se na dan (u noći) početka ljeta Sunce nalaziti u sazviježđu Bika (Taurus) i biće ispod horizonta. Od Zemlje će Sunce biti udaljeno 152.036.140 kilometara, a svijetlosnom zraku da pređe tu razdaljinu treba 8 minuta i 27 sekundi.

Zemljin pratilac Mjesec će se u trenutku početka ljeta nalaziti, takođe, u sazviježđu Bika, blizu Sunca i u fazi mladog Mjeseca.

Mjesec će od nas biti udaljen 391.754 kilometara, a tu razdaljinu svijetlosni zrak pređe za 1,3 sekunde.

"Ljeto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dosegne sjevernu povratnicu. To je najviša tačka do koje ono dolazi. Taj momenat se zove ljetni solsticij (lat. Sol = Sunce, sistere = stati) ili ljetna dugodnevnica. Tada je dan najduži u godini, a noć najkraća", pojasnili su u TAU.

Istog trenutka kada kod nas počne ljeto na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Ljetu se uvijek najviše raduju đaci jer je tada veliki raspust ali ove godine, zbog poznatih razloga, raspust je počeo mnogo ranije i ne zna se kada će završiti.

Ranijih ljeta, takođe, ovom periodu godine radovali su se i zaposleni, jer je ono sezona godišnjih odmora, ali, kako sada stvari stoje, od toga će biti malo zadovoljstva ovog ljeta.

Jedino penzioneri više vole druga godišnja doba jer im velika vrućina smeta.