Pridvoracka jama.jpg

Kod spomen-kapele uz Pridvoračku jamu gdje su u noći između 23. i 24. juna komšije muslimani ubili, a potom bacili u jamu 13 uglednih Srba, održan je parastos koji je služio sveštenik Dušan Šarović.

Član odbora za izgradnju spomen obilježja pridvoračkim mučenicima Željko Šakota je rekao da su se potomci žrtava i narod okupio da se obilježi stradanje pridvoračkih mučenika sa ciljem da se oni dostojno sahrane i da im se podigne spomen obilježje.

"Želimo da ovo obilježavanje postane tradicionalno i sistematski, a ne stihijski kao do sada. Naša želja je da se sahrana obavi 6. oktobra, a povorka krene ispred Sabornog hrama kao što je to obavljeno i 1941. godine. Nadam se da će taj datum njihovog stradanja biti uvršten i u zvaničan protokol grada", rekao je Šakota.

Predsjednik gradske Skupštine Dragoslav Banjak je rekao da je Grad u posljednjih godinu dana preduzeo niz koraka koji imaju za cilj dostojnu sahranu žrtava koje su stradale na Pridvoračkoj jami.

"U posljednjih nekoliko nedjelja završene su i dvije verzije konačnog izgleda grobnice koja će biti izgrađena tamo gdje je sada samo kripta. Slijedi posljednji koraci kako bi se žrtve sahranile na dostojan način. Idejna rješenja koje je napravio gradski arhitekta pokazaće se potomcima i u dogovoru sa njima će se odlučiti koja će se varijanta prihvatiti", rekao je Banjak.

U julu prošle godine eshumirani su posmrtni ostaci žrtava i upućeni su u Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske u Banja Luku.

Tri Trebinjca Vule Vlačić, Jefto Škoro i Vaso Popovčević uspjeli su pobjeći sa mjesta zločina i cijelu noć su o tome obavještavali mještane ovog kraja, čime su spriječili masovniju likvidaciju srpskog življa iz Trebinja i okoline.

Na inicijativu potomaka stradalih Srba iz Pridvoraca 2006. godine podignuta je spomen-kapela uz Pridvoračku jamu.

Izvršioci zločina na Srbima, komšije muslimani, potpomognuti ustašama, nikada nisu kažnjeni za ovaj zločin.