konobar.jpg

Cijene pića u trebinjskim ugostiteljskim objektima prevršile su svaku mjeru, a brojni Trebinjci tvrde da više ne mogu da popiju piće u sopstvenom gradu jer su visoke cijene postale neizdržive za i onako niska primanja.

Iako ugostitelji samostalno diktiraju cijene, Trebinjci se žale da su cijene u lokalnim kafićima i restoranima postale abnormalne, a navode i slučajeve gdje se ista narudžba cjenovno razlikuje i po nekoliko maraka.

Jedan naš sugrađanin navodi nam konkretan primjer.

"Bio sam sa prijateljima u jednom trebinjskom restoranu - orandžadu, nes od čokolade i malo točeno pivo platio sam oko 8 maraka. U drugom smo ista pića platili 6 KM", kaže nam ovaj Trebinjac.

Priča nam da se veoma neprijatno iznenadio kada je tri pića morao da plati osam maraka.

"Pa, čekajte, šta smo to mi - Dubrovnik pa da, zamislite, orandžada u kojoj je sama voda i samo obris narandže košta skoro tri marke, a realna cijena sa PDV-om i dobrom zaradom je 1,50 KM", tvrdi ovaj Trebinjac.

I njegov sugrađanin kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info da su cijene pića u trebinjskim ugostiteljskim objektima prevršile svaku mjeru, ali da građani, nažalost, tu ne mogu ništa, osim...

"Da umjesto dvije kafe dnevno piju jednu, umjesto dva piva da piju jedno. Ako su do sada na sedmičnom nivou išli u kafić pet puta sada neka idu tri puta. Jednostavno da sebi uvedu neki oblik samokontrole troškova", kaže nam ovaj Trebinjac.

Uvjerio se i da u Trebinju više nigdje nema kafe od jednu marku. Posljednji objekti u gradu koji su godinama držali cijenu kafe jednu marku sada su podigli cijene na 1,20 ili 1,30 KM.

"Prvi sam pio kafu svako jutro u gradu. Žale mi se konobari kako su im gazde rekle da nemaju šta drugo da urade poslije korone nego da podignu cijene i, zamislite, odbiju im sate iz marta i maja koje nisu zaradili pa konobari sada moraju da od tog bijednog minimalca od 520 KM koji je zakonska obaveza vrate gazdama na ruke po 200-300 KM", priča nam ovaj Trebinjac.

Nema, prijemijetio je kaže, ni inovativnosti, nego svugdje sve isto. Kaže da to neće izaći na dobro ako se situacija posmatra dugoročno.

"Plate miruju, troškovi rastu. Rate kredita treba vraćati. Ovo je ekonomski slom ne samo za džep građana, nego za visinu BDP-a jednog društva. I šta se onda dešava - počinje da cvjeta siva ekonomija. I to je kraj. A već smo u toj fazi neko vrijeme, a zamislite šta će tek da bude. To nije dobro ni za preduzetnika, ni za klijenta, ni za državu. To se u ekonomiji zove totalni kolaps", kaže nam on.

CIJENE PIĆA U TREBINJU

Kafa - 1,20 - 1,80 KM

Nes kafa - 2,00 - 3,00 KM

Orandžada - 2,00 - 2,70 KM

Točeno pivo (0,33) - 1,50 - 2,50 KM

Sok - 2,00 - 3,00 KM