Crna gora.jpg

Većina aktivnih slučajeva virusa korona Crnoj Gori je importovana iz Srbije tako što su pojedinci u ovu zemlju ušli u  preko BiH, poručuje iz Pidgorice 

"Ispitivanje je pokazalo jasno, a to je da imamo slučajeve koji su importovani putem koji ide preko BiH i iz zemalja koje nisu na listi, tako da smo morali reagovati promtno", kazao je direktor Instuta za javno zdravlje Boban Mugoša. 

Zbog toga je BiH privremeno izuzeta sa liste države iz kojih se u CG ulazi bez mjere institucionalne izolacije, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

"Ulazak iz BiH od danas moguć za građane CG, BiH i država sa liste IJZCG uz negativan PCR test akreditovane BiH laboratorije star makdimalno 48 čas9va. Mjera na snazi dok CG i BiH ne dogovore procedure razmjene info o kontroli lica koja preko BiH dolaze u CG iz trećih država", saopšteno je iz Vlade. 

Objasnili su da ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vrijeme važenja mjere ulaska uz obavezni PCR test neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.