Izlozba tajna doktrina2.jpg

U Muzeju Hercegovine zatvorena je izložba Aleksandre Kokotović "Tajna doktrina". To je izložba u ciklusu Hercegovci koji žive i stvaraju van Hercegovine.

Svojim naslovom "Tajna doktrina" izložba je uputila sve nas da promišljamo o onim doktrinama koje čine naš život, to jest naše biće onakvim kakvim ono treba da bude.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivane Grujić rekla je da autor koristi metaforu  sa mitskim, mitološkim bićima i ljudske likove prikazuje kao da su životinjski, ali iz njih izlazi iskonsko, ono što su životinje na neki način sačuvale, a ljudi ponekad nisu. 

Kokotovićeva crtežom i linijom pokušava da iskaže najtananija  ljudska osjećanja.

Aleksandra Kokotović koja ima osam samostalnih izložbi svima se zahvalila na dobrodošlici i sa ponosom je rekla da joj je drago što izlaže u najjužnijem gradu Hercegovine.

Izlozba tajna doktrina1.jpg

U svome govoru je rekla da na umjetnost gleda kao lijek i oslobađanje.

"Ko smo mi, odakle dolazimo i da li mi poznajemo vlastitu istoriju? Da bi smo shvatili gdje smo i kuda idemo treba da znamo našu prošlost. Ponudila sam jedan svijet koji će zagolicati razmišljanja i odvesti na daleka putovanja. Slike su organsko tkanje umjetnikovog bića, sadržaj njegove duše, evolucija emocija, Božiji trag koji je refleksija božanske tajne u nama", istakla je Kokotović. 

Izložba je trebala da bude otvorena 16. marta, ali zbog pandemije virusa korona svečanog otvaranja nije bilo. Ipak, svi ljubitelji umjetnosti mogli su izložbu da vide preko Fejsbuk stranice Muzeja Hercegovine.