politicke-partije.jpg

Izborna kombinatorika u Trebinju u posljednjih nekoliko dana postaje sve zanimljivija, a pozicija i opozicija već uveliko pokušavaju da dogovore kandidate za gradonačelnika našeg grada na novembarskim lokalnim izborima.

U redovima pozicije je sve po starom. SNSD uveliko računa na široku koalicionu podršku i čak 20+ odbornika koji će ih predstavljati u lokalnom parlamentu, od toga na sam SNSD otpada njih 12, a ostatak na koalicione partnere.

Prema našim izvorima iz ove stranke, kandidat za gradonačelnika je već poznat. Mirko Ćurić ponovo će se boriti za funkciju prvog čovjeka grada. Koalicioni partneri mu nemaju zamjerki, osim onih iz DNS-a, koji traže redefinisanje koalicionog sporazuma.

„Jasno je da pojedinci iz DNS nisu zadovoljni jer dio koalicionog sporazuma nije ispoštovan. Međutim, i tamo sada duvaju neki drugi vjetrovi, a oni koji su protiv su pred izlaskom iz ove partije“, navodi sagovornik portala TrebinjeLive.info.

Situacija u Ujedinjenoj Srpskoj, Pokretu za Trebinje i Poligrafu je, takođe, poprilično zanimljiva. I tamo se u narednim danima očekuju „predizborna pojačanja“. Prema našim saznanjima, jedan bivši socijalista uskoro bi trebao da stane rame uz rame sa Zoranom Anđušićem u Poligrafu.

Cilj im je jasan – jedan odbornik u skupštinskim klupama.

I bivši PDP-ovci će se ponovo aktivno politički angažovati. Po svoj prilici u Ujedinjenoj Srpskoj i Pokretu za Trebinje. U Ujedinjenoj Srpskoj u ovom izbornom ciklusu računaju na dva odbornika. Tamo se mogu očekivati čak dva pojačanja. I to sve sa ciljem da lista izvuče što veći broj glasova.

U Pokretu za Trebinje već uveliko pregovaraju sa jednim bivšim PDP-ovcem.

Što se tiče opozicije, tu nema nikakvih novosti. Ni dalje nemaju zajedničkog kandidata za gradonačelnika, niti će ga, po svoj prilici, imati, jer svi imaju svoj cilj i teško da će postići dogovor.

Prvi blok trebinjske opozicije predvodiće Hercegovački narodni pokret-Rodoljub Drašković koji je najavio da će njegov kandidat za gradonačelnika biti jedna Trebinjka. U ovom momentu, izgleda, ni sam Drašković ne zna ko je ta dama, ali je izvjesno da traži onu koja bi mogla da parira protivkandidatima.

Što se tiče liste, realna očekivanja su od jednog do dva odbornika.

A osim Ćurića i nepoznate dame, na izborni megdan će i SDS, u kome tvrde, otkriva naš izvor, da je to njihova obaveza prema građanima Trebinja jer već dva izborna ciklusa nisu imali kandidata za gradonačelnika. Međutim, ni tamo nisu čisti računi a to dobro znaju i pojedini članovi ove stranke. I dok su jedni da idu sa knezom, oni drugi ne odstupaju ni milimetra – kandidat ili bojkot. A po svojoj prilici biće kandidat.

Kao najizvjesniji je svakako Vidomir Begenišić, koji je odbornik ove stranke u trenutnom sazivu lokalnog parlamenta.

U SDS-u, s obzirom na postojeću situaciju, računaju na tri odbornika.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović najavio je svoju listu, a kandidata za gradonačelnika neće imati. Cilj su mu odbornička mjesta. Ono što je sigurno, SDS i PDP osjetiće na rezultatima, jer Vukanović, prema procjenama, može da izvuče tri ili možda čak i četiri odbornička mjesta.

Na ovu vijest u trebinjskom PDP-u reagovali su zadovoljno jer ni oni nemaju aspiracije za gradonačelničku funkciju.

Njihov cilj je, maltene, da osvoje bar jedno odborničko mjesto.

„Nosilac liste bi mogli da budu Slavko Vučurević ili Ljubiša Krunić“, kaže naš izvor iz PDP-a.

Lokalni izbori zakazani su za 15. novembar.

TRENUTNI MOGUĆI SAZIV TREBINJSKE SKUPŠTINE /NEZAVISNA ANALIZA/

SNSD - 12

Socijalisti- 2

DNS - 1

Ujedinjena Srpska - 2

Pokret za Trebinje - 1

Poligraf - 1

Lista Nebojše Vukanovića - 4

SDS - 3

HNP - 1

PDP - 1

Nacionalne manjine - 1