Kladionice fudbal.jpg

Policijski službenici Policijske Uprave Foča, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, po naredbi Osnovnog suda u Foči, izvršili su pretres na četiri lokacije u Foči i više motornih vozila koja koriste lica inicijala S.S. i R.NJ. iz Foče, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela pranje novca i prevara.

- Materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela na štetu dva lica iz inostranstva je oko 180.000 evra-saopšteno je iz PU Foča.

U saopštenju se navodi da su lica inicijala S.S. i R.NJ. lišena slobode, dok će predmeti koji su privremeno oduzeti biti predmet vještačenja i poslužiće kao dokaz u krivičnom postupku.

- Dalji rad na dokumentovanju krivičnih djela je u toku-navodi se u saopštenju.

Radio Foča saznaje da su uhapšena lica, putem kladioničarskih internet prevara, oštetili jedno lice iz Švajcarske za iznos od 120.000 evra, a drugo iz Njemačke za iznos od 60.000 evra.

Hapšenja su nastavak operativne akcija „Dojava“ koja su u Foči prije tri godine započeli Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske i Policijska uprava Foča, a tokom koje je uhapšeno na desetine lica osumnjičenih za kladioničarske prevare, iznude i pranje novca putem interneta.

U okviru ove akcije PU Foča je, u periodu od 2017. do 2020. godine nadležnim tužilaštvima podnijela više od 200 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima prevara i pranje novca protiv nekoliko stotina lica koja su putem „kladioničarskih prevara“ oštetila više od hiljadu građana širom regiona i zapadne Evrope, pričinivši im milionsku štetu.