Curic.jpg

Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić rekao je danas da je Vlada Srpske, putem Ministarstva za izbjegla i raseljena lica i Sekretarijata za raseljena lica i migracije, u Trebinje uložila više od 5,2 miliona KM.

Aćić je nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem naveo da je nekoliko projekata u fokusu, a među njima i rekonstrukcija Doma penzionera, koja se odvija u dvije faze.

"Prva faza je završena i koštala je oko 1.525.000 KM, gdje su sanirane prostorije unutar objekta, fasada, krov. Ostalo nam je, u nešto manjem dijelu, da u drugoj fazi rekonstrukcije potpuno saniramo objekat Doma penzionera u okviru projekta CEV dva", rekao je Aćić.

On je u okviru CEV projekta istakao izgradnju zgrade sa 48 stanova, u partnerstvu sa lokalnom administracijom, čija je vrijednost oko 2.400.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

"Očekuje nas i druga faza, a to je opremanje osnovnim namještajem, pokućstvom i bijelom tehnikom za socijalno ugrožene porodice koje će biti useljene. Početkom četvrtog kvartala ove godine očekuje nas ceremonija useljenja socijalno ugroženih porodica koje su iz kategorija korisnika kolektivnih centara i nešto porodica iz alternativnog smještaja", najavio je Aćić.

Aćić je podsjetio da je Republički sekretarijat, a ranije Ministarstvo, na području grada Trebinja sanirao i do sada završio 12 individualnih stambenih objekata, dodjelom pet paketa građevinskog materijala i sanacijom sedam individualnih objekata.

"Očekuje nas do kraja ove godine i raspisivanje tendera i izbor izvođača u okviru Regionalnog stambenog programa za zgradu od 15 stanova koja će se graditi u Trebinju. Ta zgrada biće vrijednosti oko 576.000 KM", rekao je Aćić.

On kaže da je, kada se sve sabere, Republički sekretarijat u prilici da socijalno ugroženim kategorijama iz reda izbjeglih i raseljenih lica obezbijedi više od 70 stambenih jedinica na području grada Trebinja.

Aćić je naveo da su u okviru sredstava programa Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije za 2020. godinu gradu Trebinju odobrena sredstva u iznosu od 50.000 KM.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je saradnja grada sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije na visokom nivou, te da je kroz javne pozive ovom gradu u 2019. godini odobreno 30.000 KM, a u ovoj godini 50.000 KM.

"U 2020. godini iznos od 50.000 KM smo planirali utrošiti na prilazne puteve povratničkim naseljima", dodao je Ćurić.