IMG_20200611_49229.jpg

Odbornici Skupštine grada Trebinja, koji su zasjedali nakon više od četiri mjeseca pauze, usvojili su izvještaje o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2019. godinu, kao i izvršenje budžeta u protekloj godini, ocijenivši taj period, i pored svih poteškoća, vrlo uspješnim, uz realizaciju i započinjanje rekordnog broja programa.

Od kapitalnih investicija u prošlog godini, kako je naveo Ćurić, završena je izgradnja Spomen sobe borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, započeta izgradnja gradske tržnice na Trgu slobode, nastavljena izgradnja sistema za navodnjavanje, rekonstruisana javna rasvjeta u centru grada ugradnjom nove LED tehnologije, završena prva faza izgradnje ulice S1 u Zasad polju, kao i trotoari u naselju Gorica, a započeta je i izgradnja sistema vodosnabdijevanja lijevom obalom Trebišnjice.

"U oblasti podrške i pomoći realizovano je 35 različitih programa kao direktna pomoć građanima koji se bave poljoprivredom, žive na selu, mladim bračnim parovima, demobilisanim borcima, porodicama poginulih boraca, studentima, đacima i onima koji su se odlučili da pokrenu vlastiti biznis kroz gradske programe samozapošljavanja", kazao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. 

On je istakao da ne treba zaboraviti ni donaciju Vlade Srbije za Duhovni centar u Mrkonjićima i sekonstrukciju Satarog grada, gdje i Grad Trebinje ulaže značajna sredstva.

"Mi usvajamo i Srednjoročni plan 2020 – 2024, ukupne vrijednosti oko 117 miliona maraka, iako to nisu samo sredstva budžeta Grada, već kompletne investicije na području Trebinja, bilo da su u pitanju donacije, grantovska sredstva, ulaganja javnih ustanova i preduzeća, a sve to nam je itekako značajno", kazao je Ćurić. 

Skupština je usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu, po kojem je realizacija 81,5% od plana budžeta u rebalansu veoma povoljan bilans, s obzirom na poteškoće, uzrokovane najprije nedostatkom hidroakumulacijskih naknada jer HE Dubrovnik u prošloj godine nije nikako radila.

Kako je rečeno, manji prilivi od planiranih najizraženiji su na prihodovnim stavkama iz oblasti građenja, od prodaje zemljišta i građevinskih naknada, ali su oni značajnim dijelom ugovoreni krajem godine, pa će se zbog zakašnjenja u realizaciji naći u izvještaju za tekuću 2020.

Iako je opozicija kritikovala i izvještaj o radu gradonačelnika i samo izvršenje budžeta, naglašavajući da u protekloj godini u Trebinju nije bilo novih investitora, što nije donijelo ni nova radna mjesta, gradonačelnik je podsjetio da se, i pored tih kritika, odavno nije desilo da je u gradu povećan broj zaposlenih, a broj nezaposlenih smanjen na ispod 2.000 nezaposlenih na Birou za zapošljavanje.

Zbog epidemiološke situacije sjednica se održava u pozorišnoj sali trebinjskog Kulturnog centra i zbog obimnog dnevnog reda od 46 tačaka, očekuje se da će se odvijati dva dana.