mitropolit-amfilohije-radovic.jpg

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je večeras ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici vjernike da ne glasaju za “bezbožnu vlast koja bi otimala svetinje”.

Vladika Amfilohije je rekao da sabranja Crkve vijekovima traju na ovim prostorima i da se sada nastavljaju,a da litije pozivaju na izmirenje braće.

Ove naše litije su jedinstvene. Narod se probudio duhovno i ništa ne traži. Sabrao se da u ljubavi proslavlja Boga. Ova naša sabranja su vezana i za bezakonje, onaj zakon koja nam je u noćna vremena nametnula Skupština, kojim se otimaju zadužbine drevne, koje nisu građene ni za kaluđere ni vlastodršce, već u slavu Boga – naglasio je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da su ova sabranja i “molba onima na vlasti sa se otrijezne i ne otimaju od Crkve Božje”.

Ono što nas je zapanjilo, i nas i Evropu ovih dana, jeste rušenje crkava i otimanje. Započelo je sa otimanjem i rušenjem konaka na Briskoj gori. Ono što je okupator srušio, narod sa Crkvom krenuo da obnavlja i došle su antiterorističke grupe naoružane do zuba kod četiri monahinje. I prijete da će dalje rušiti jer nemamo, navodno, dozvole. Od kad sam mitropolit neprekidno smo tražili dozvole od vlasti – ukazao je vladika Amfilohije. On je rekao da se nikad nije desilo do danas da prijete da progone one koji nemaju državljanstvo.

Oni su došli da ugrađuju svoj život u crkvu, ne da razaraju Crnu Goru. Šta je za Crnu Goru – razaranje svih preduzeća i sad treba i hramove razoriti. Je li to za Crnu Goru – upitao je vladika Amfilohije. On je rekao da su iz Mitropolije crnogorsko-primorske godinama tražili dozvolu za Miholjsku prevlaku i druge hramove. On je dodao da će zato biti nastavljene “bratoljubive litije, poštujući i zdravstvene propise”.

Iako nisu dali istinsko obećanje da će promijeniti zakon, ja se i dalje nadam. Jer ako neće, za takvu vlast narod ne treba da glasa. Crnogorci nikad za takvu vlast nisu glasali bez iz straha, ali straha nema više – poručio je mitropolit Amfilohije.

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, služen moleban Presvetoj Bogorodici uz prisustvo velikog broja vjernika. Pročitan je i proglas Eparhijskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u kojem je najavljen početak litija za nedjelju, 14. jun, u svim gradovima Crne Gore uz poštovanje svih mjera vezanih za pandemiju virusa korona. Ispred hrama se nakon molebana okupilo više od stotinu sveštenika i monahinja, a na platou se okupilo i oko stotinu građana.