navodnjavanje.jpg

Uskoro bi Republika Srpska trebalo da dobije jedinstveni pravilnik o korišćenju sistema za nadnjavanje. Dokument je u fazi izrade i usaglašavanja, a trebalo bi da se počne primjenjivati od jula. Riječ je o projektima višemilionske vrijednosti, koji ne smiju biti prepušteni nemaru.

Svaki od sistema za navodnjavanje zasebni su projekti i zahtijevaju, između ostalog, posebne odredbe o gazdovanju, načinima korišćenja i održavanja.

Gotovo 15 miliona KM uloženo je u dva sistema na području Trebinja. Njihova vrijednost ne dozvoljava nemar.

Nama je cilj da ljudi plaćaju samo ono što potroše, i ništa više, da ne bi došli u situaciju da isključimo struju zbog jedne osobe, koja možda najviše troši. O ovome govorimo iz iskustva – rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Todor Škero, iz naselja Pridvorci, do sada je koristio stari sistem kanala i kola za navodnjavanje. Za novi sistem bi se odlučio kada vidi iskustva drugih. Škero dodaje da je voda najskuplja onog momenta kada je nema.

Cijenu utrošene vode diktiraće broj korisnika i priključaka. Grad je pokrenuo posebnu anketu za iskazivanje interesa za priključenje na platou Zubaca, Trebinjskom polju i za druge sisteme.

Očekujemo da će biti između 300 i 400 domaćinstava, koja će se prijaviti za korištenje vode za navodnjavanje – naveo je Dušan Riđešić, predsjednik UO Udruženja korisnike vode “Zubci” Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja kaže da će Grad objediniti na jedno mjesto sve one potrošače koji su zainteresovani, i shodno tome, procijeniti da li da bude jedinstvena cijena za sve.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da će za nove sisteme u Trebinju i Ljubinju, ove godine navodnjavanje biti besplatno. Pumpnim stanicama, akumulacijama i primarnim cjevovodima upravljaće JU Vode Srpske.

Naprosto, to su veliki sistemi, kojim se mora upravljati sa tog nivoa, jer zahtijeva velika sredstva za održavanje – istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Cijenu utrošene vode, rekao je Pašalić, diktiraće troškovi rada sistema.

Imate sistem na Zubcima, gdje se voda dva puta prepumpava, ta cijena će biti skuplja ali biće prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače – dodao je Pašalić.

Sekundarnom i tercijarnom mrežom, potvrdio je Pašalić, trebalo bi da upravljaju lokalne zajednice ili udruženja korisnika vode. Pravilnik bi trebalo da bude usvojen do početka jula.