Crkva gomiljani3.jpg

Vladika zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva Eparhije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju na ostacima crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Gomiljanima.

Ni najstariji mještani Gomiljana ne pamte kada je posljednji put proslavljena slava ove crkve.

Obraćajući se okupljenom narodu vladika Dimitrije je čestitao praznik, slavu male crkvice koja se polako budi iz sna.

„Dugo je spavala, dugo se mi nismo ovdje okupljali, ali su mještani čuvali sjećanje na nju i znali za svetinju. Jedna stvar je ista, a to su jevanđeljska djela ljubavi, jer hrišćanska ljubav ima laku prenosivost. Svačije srce koga dotakne topla, blaga riječ se otvori i rijetko ko svoju savjest ne uspava da ga jevanđeljsko djelo ne dotakne i ne razbudi mu savjest“, rekao je vladika Dimitrije.

Crkva gomiljani1.jpg

Vladika Dimtrije je istakao da je velika radost i Božiji blagoslov što se obnavlja crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

„Daj Bože da se mi svi obnavljamo uz nju i da živimo u slozi. Daj Bože da među sobom nemamo ogovaranja, ružne riječi, da čuvamo bratske, kumovske, komšijske odnose, da pazimo na naše riječi i djela koja trebaju biti dostojna Jevanđelja, naših predaka, crkvi i dostojna Božjih riječi koje čitamo“, poručio je vladika Dimitrije.

Nakon Svete arhijerejske liturgije presječen je slavski kolač, a postavljena je trpeza ljubavi.

Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene nalazi se na listi nacionalnih spomenika Republike Srpske i BiH, kao i preostale dvije bogomolje u Gomiljanima.

Crkva gomiljani2.jpg