cvijece u vazi.jpg

Ne morate biti cvjećar da biste znali kako da na pravilan način njegujete cvijeće, što saksijsko što ono u buketu, koje držite u vazi sa vodom.

Postoje jednostavni trikovi koje možete koristiti da cvijeće u vazi traje mnogo duže. Na primjer, dodavanje mješavine šećera, limuna i izbjeljivača u vodu je odličan način da vaš buket traje nekoliko dana duže. 

U nastavku teksta pogledajte na koje načine možete produžiti svježinu cvijeća i što duže uživati u njegovoj ljepoti.

1. Držite vazu sa cvijećem podalje od električnih uređaja - televizori, mikrotalasne pećnice i drugi kućni aparati zrače toplotom.

Ako je previše toplo, cvijeće će mnogo brže venuti. Zato, držite ga podalje od svih uređaja koji se griju.

2. Dodajte limun, šećer i izbjeljivač u vodu sa cvijećem - ako prilikom kupovine buketa ne uzmete i dohranu za cvijeće, hranljivu mješavinu možete napraviti sami.

Jednostavno pomiješajte šećer, limunov sok i izbjeljivač i dodajte ga vodi u vazi.

Šećer ima hranljive sastojke, limunov sok pomaže stabljikama da upiju vodu, a izbjeljivač smanjuje bakterije.

Umjesto limunovog soka, u vazu možete staviti i bakarne kovanice.

3. Ne držite vazu sa cvijećem pored voća - ne stavljajte voće poput jabuka, avokada ili  banana pored cvijeća.

Proizvode puno etilena, hormona rasta odgovornog za starenje cvijeća. Zbog toga će cvjetovi takođe proizvesti etilen, zbog čega će brže i venuti.

4. Koristite lak za kosu – iako zvuči čudno, ovo zaista djeluje. Lak za kosu koriste svi cvjećari kada prave cvijetne aranžmane.

Možete uživati malo više u svojim cvjetovima ako ih pošpricate lakom za kosu. Međutim, nemojte pretjerivati - tanak sloj bi trebao biti dovoljan.

Takođe, pripazite da ih držite dovoljno daleko da prskanjem ne oštetite latice.

5. Stabljike sijecite pod uglom - režite stabljike oštrim makazama ili nožem da biste bili sigurni da je rez čist, jer će to pomoći da stabljike bolje upiju vodu.

Sječenje pod uglom čini površinu stabljike većom i omogućava im da se natapaju u više vode.

Ako bi ih sijekli vodoravno, stabljike bi dobijale manje vode jer bi cijela površina dodirivala dno vaze.

6. Vazu perite vodom i izbjeljivačem - nemojte vaditi prašnjave vaze, koje su dugo stajale i skupljale prašinu i odmah natočiti vodu u nju. Prvo je operite. Deterdžent može biti dovoljan za pranje, ali izbjeljivač će dezinfikovati vazu bolje.

To znači da će biti manje bakterija, a vaši cvjetovi će duže ostati svježi.

7. Nemojte brisati vazu - umjesto da osušite vazu krpom ili peškirom, samo je stavite naopačke i ostavite je da se prirodno osuši. To će takođe spriječiti da ostane više bakterija u unutrašnjosti vaze.