curic katic.JPG

Granični prelazi između BiH i Crne Gore ponovo funkcionišu kao i prije i saobraćaj se odvija nesmetano, u šta su se danas na graničnom prelazu Zupci uvjerili i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Ćurić je na simboličnom ponovnom otvaranju prelaza sa Crnom Gorom rekao da je to od velikog značaja za turizam i ekonomiju za oba grada.

"Naš cilj je da ekonomija i turizam što prije zažive. Znamo da i Herceg Novi i Trebinje zavise od turizma i ovo je dan koji smo jedva dočekali", rekao je Ćurić.

On je istakao da zbog pandemije mnogo trpe budžeti, pa samim tim i građani i zato turizam treba što prije da zaživi.

Komentarišući prvobitnu odluku Vlade Crne Gore da se ne otvore granice prema BiH, Ćurić je rekao da to nije bila nimalo dobra poruka.

"Nije nam bilo svejedno, ali mi smo spremni da pošaljemo poruku tim ljudima da `ničija nije do zore gorjela`. Zajedno smo, jedan je narod, a ta politika ako ne može da procijeni da narod želi otvorene granice to je njihov problem. Ja se nadam ili će se promijeniti odluke ili će se promijeniti vlast", poručio je Ćurić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić izrazio je zadovoljstvo otvaranjem granica i sastankom sa gradonačelnikom Trebinja i poručio da se dobra saradnja ova dva grada nastavlja i dalje.

"Ovaj granični prelaz je za Herceg Novi jedan od najznačajnijih jer upravo preko njega ulazi veliki broj gostiju", rekao je Katić.

On je podsjetio da je i ranije izrazio negodovanje na sporne odluke crnogorske Vlade o otvaranju granica.

"Mi smo jedan narod, mi smo braća i sve ono što se u prethodnom periodu dešavalo u Crnoj Gori svodilo se na onu priču zavadi pa vladaj. Ovdje smo danas kolega Ćurić i ja da ponovo pošaljemo pomiriteljsku i bratsku poruku da smo mi jedan narod i da moramo da sarađujemo", rekao je Katić.

Katić je pozvao sve da dođu u Herceg Novi.

Ćurić i Katić su se dogovorili da u toku ove sedmice pošalju zahtjev crnogorskim vlastima da se pronađe način da se više ne naplaćuje putarina između Trebinja i Herceg Novog.